Доступність посилання

ТОП новини

Заходи Центробанку США на допомогу економіці


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Федеральний резервний банк, що є американським еквівалентом центробанку, вирішив влити у банківську систему країни додатково 600 мільярдів доларів, щоб сприяти подоланню застою в економіці. Фінансисти вважають це рішення сміливим, але ризикованим кроком.

Рішення Федерального резерву передбачає на період до середини майбутнього року закупівлю на 600 мільярдів доларів довготермінових облігацій міністерства фінансів США. Це фактично означає друкування нових грошей, що може сприяти інфляції, яка досі американській валюті істотно не загрожувала.

Рішення центробанку наспіло майже одразу після загальних виборів, на яких кандидати Республіканської партії отримали більшість місць у Палаті представників Конгресу. Республіканці виступають проти величезних фінансових вливань в економіку.

Федеральний резервний банк, варто підкреслити, є інституцією незалежною від уряду і стоїть осторонь політичних пертурбацій дня. Разом з тим, як зазначають економічні оглядачі газети The New York Times, Федеральний резерв «чітко усвідомлює, що Сполучені Штати, подібно до низки інших західних держав, відмовляються від багатьох кроків, що їх традиційно застосовують уряди для допомоги економіці, особливо – від витрат, що перевищують фінансові надходження й ведуть до бюджетного дефіциту».

«До розчарування повільне» оздоровлення економіки

У заяві Федерального резерву говориться, що процес оздоровлення економіки йде «до розчарування повільно» і що центробанк «залишає відкритими двері» до нових закупівель урядових облігацій наступного року.

Як зазначає Юджин Кольєрс, коментатор фінансового телеканлу CNBC, «оголошення Федерального резерву наспіло одночасно з двома новими повідомленнями, які показують, що американська економіка все ж таки поліпшилася у порівнянні з кінцем літа. Сектори виробництва товарів і послуг зросли, хоча поки що нема ознак, що рівень безробіття може знизитись у недалекому майбутньому».

Кольєрс зауважує, що закупівлі Федеральним резервом довготермінових облігацій міністерства фінансів не погіршать бюджетного дефіциту і не збільшать заборгованості, але у перспективі це може сприяти інфляційним тенденціям.

Критики рішення Федерального резерву закликають центробанк утримуватися від втручання у ринкові механізми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG