Доступність посилання

ТОП новини

Кияни побачать світ очима бідних


Експонат виставки «Очима бідних»
Експонат виставки «Очима бідних»

Київ – Відкриття виставки європейських художників під назвою «Очима бідних» відбулось в неділю у Києві. На виставці представлені фоторепродукції скульптур, полотен та фоторобіт художників з 32 країн. Організатором акції виступила Українська Греко-католицька церква. Виставка робіт художників проходить в рамках щорічного проекту Греко-католицької церкви «Суспільні дні» і триватиме впродовж тижня.

Виставка «Очима бідних» відкрилась в київському парку Шевченка. В експозиції використали фоторепродукції робіт художників, що взяли участь у акції боротьби з бідністю організованою європейською мережею комісій Греко-католицької церкви «Справедливість і мир».

Мета виставки спонукати допомогти бідним

Акцію розпочали ще два роки тому і за цей час зібрали понад 150 робіт з 32 країн світу, розповідає отець Ігор Шабан, голова комісії у справах єдності християнства Української Греко-католицької церкви.
Глава Української Греко-католицької церкви Блаженніший Любомир Гузар


«Мета виставки, щоб люди були трохи вразливіші на бідних, – говорить отець Ігор. – Щоб люди побачили навколо себе українських бідних. Кожен у змозі допомогти тут в Україні. Якщо хтось бачить бідного нехай допомагає – виставка спонукає людину до цього».

Душевна бідність питома для багатих людей

Роботи художників вже вийшли окремою книгою під назвою «Відкрийте мені врата справедливості». У Києві цими днями можна побачити 40 найкращих робіт. Відкриття виставки відвідав і кардинал Любомир Гузар, Верховний Архієпископ Української Греко-католицької церкви.

«Може Вам це буде звучати дуже дивно. Але я вам скажу таку річ. Бідність душевна є дуже питома для багатих людей, – сказав блаженніший Любомир. – Для людей, які мають і посідають дуже багато, і хочуть ще більш і їм ніколи не вистачає – і це було завжди і є сьогодні найбільшою проблемою. Треба мати вуха і серце».

Роботи художників передають проблему бідності у різних країнах – тут і згорблений усіма забутий старий з китайських нетрів, і багатодітна мати, яка не має чим годувати дітей, тут і бідняки в образах ляльок в руках багатіїв-лялькарів. Відвідувачі виставки зауважують про вчасність і необхідність такої виставки в Україні.

«Цей світ, у якому ми живемо, він дуже страшний та важкий. Треба, щоб люди підтримували один одного, адже інакше жити не можна. Будь-яку нормальну людину ця проблема хвилює», – говорить відвідувачка виставки, киянка Лідія.

Виставка триватиме у Києві до 15 листопада. Потім побачити світ очима бідних зможуть в Одесі та Харкові.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG