Доступність посилання

ТОП новини

Уряд: в ОПЕК здивовані формулою розрахунку ціни газу для України


В Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) здивовані прив’язкою вартості нафти до вартості газу в українсько-російських контрактах, заявляють у прес-службі прем’єра України Миколи Азарова.

«Генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти Абдалла Салем ель-Бадрі висловив здивування стосовно того, що ціну на газ коригують залежно від ціни на нафту і повідомив, що сьогодні вже немає прямої прив’язки нафти до газу, оскільки розпочалися серйозні розробки сланцевого газу в США», – повідомили у прес-службі прем’єра з посиланням на зустріч Азарова та ель-Бадрі, що відбулася сьогодні у Відні.

Водночас генеральний секретар ОПЕК відзначив поліпшення українсько-російських відносин останнім часом і схвалив цей позитив.

Зі свого боку, за інформацією прес-служби, Азаров наголосив, що Україна зацікавлена в активізації відносин з ОПЕК у зв’язку зі збільшенням обсягу транзиту нафти через територію країни.

При цьому, оскільки Україна також видобуває нафту та газ, український прем’єр заявив про зацікавленість у прогнозах, знанні ринків, ризиків і перспектив розвитку наявних в ОПЕК, повідомили в прес-службі.

Азаров зауважив, що з поточного року транзитом через Україну до Білорусі поставляється венесуельська нафта, також йдуть переговори про транзит нафти з Азербайджаном, який планує істотно збільшити її видобування найближчим часом. «Україну цікавлять прогнози ОПЕК, інформація про ситуацію на ринках – про ризики і перспективи розвитку ринків», – процитували в прес-службі голову уряду України.

Відповідно до умов додаткової угоди до базового контракту, яку «Нафтогаз України» і російський «Газпром» уклали 21 квітня цього року, ціна природного газу визначається з урахуванням знижки у розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів. Вона коригується кожного кварталу залежно від того, як змінюються ціни на нафтопродукти.
XS
SM
MD
LG