Доступність посилання

ТОП новини

Українська міліція погрожувала зробити «другого Гонгадзе» з білоруського журналіста


Київ – Білоруський журналіст звинувачує українських міліціонерів у незаконному вторгненні до його квартири. Про це Олександр Цинкевич, кореспондент опозиційного білоруського видання «Народна воля», повідомив сьогодні на прес-конференції в Києві. Цинкевич вважає, що інцидент пов’язаний із його професійною діяльністю під час місцевих виборів. Натомість міліція відкидає політичну складову у цій справі і наполягає на тому, що має запитання до білоруського журналіста.

Події розгорталися 4 листопада. Спочатку троє чоловіків, назвавшись представниками міліції, але не підтвердивши свої слова документами, просили, щоб їх впустили у помешкання, оскільки з київської квартири надійшов дзвінок про злочин, що нібито там відбувається, розповів Олександр Цинкевич.

Відмова не зупинила непроханих гостей. Вони викликали на допомогу слюсаря, якого переконали відкрити двері силоміць.

Тим часом журналіст зателефонував до чергової частини міліції і поінформував про напад невідомих на його помешкання. За цим викликом прибув дільничний інспектор.

Люди, що намагалися потрапити до квартири, нібито підтвердили йому свою належність до правоохоронних органів, а Олександрові Цинкевичу тим часом намагалися вручити повістку з викликом до слідчого. Зробити цього не вдалося, відтак група швидко залишила місце подій.

Повістку оформлювали «на коліні», просто перед дверима помешкання, що є грубим порушення закону, вважає Олександр Цинкевич.

«Ці події пов’язані виключно з журналістською діяльністю. Я активно збирав інформацію щодо місцевих виборів, що стосувалася в тому числі і порушень під час виборчої кампанії. Оскільки працівники міліції, що прийшли до мене, не показали ніяких документів, можемо зробити висновок, що ця група міліціонерів виконувала приватний наказ, використовуючи свої посадові повноваження, вони свідомо йшли на злочин і при цьому погрожували іноземному журналістові. Я провів своє журналістське розслідування і встановив, хто є замовником цих злочинних дій. Якщо стосовно мене та моєї сім’ї не припиняться злочинні дії, я озвучу прізвище цієї людини» ,– каже журналіст.

Нахабство в межах закону?

У міліції пояснюють, що Олександра Цинкевича хотіли викликати на допит у кримінальній справі, порушеній за фактом розповсюдження у Криму під час виборчої кампанії фальшивого накладу друкованого видання, зареєстрованого в Україні. Повістку намагалася вручити згідно з визначеною законом процедурою, заявив речник київського міського управління МВС Володимир Поліщук.

«У слідчого, який веде цю справу, було окреме доручення для представника кримської міліції, який саме приїжджав до Олександра, – опитати Олександра. Чому? Тому що саме з його квартири були дзвінки, які координували випуск цієї газети. Це не означає, що він уже є винним чи, як він каже, що проти нього порушили кримінальну справу. Але слідчий дав доручення опитати Олександра у цій справі. Це звичайна процесуальна дія. Працівники міліції категорично заперечують, що вони чинили якісь протизаконні дії. У Крим я вчора зателефонував. «Та мій заступник муху на «Ви» називає», – запевнив представник міліції.

Олександр Цинкевич заперечує свою причетність до розповсюдження фальшивої газети і наголошує на тому, що готовий пояснити все міліції, якщо слідчі не порушуватимуть закону. Цього ж разу представники міліції не мали необхідних для такого виклику документів, діяли грубо, погрожували, зокрема, казали: «Ми зробимо з тебе другого Гонгадзе»,– розповів білоруський журналіст.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG