Доступність посилання

ТОП новини

Стабільної більшості в місцевих органах влади Львівщини не буде


Олег Тягнибок
Олег Тягнибок

Львів – Партія «Свобода» на останніх виборах провела чимало своїх депутатів до місцевих органів влади, та ще не вирішила, як тепер співпрацюватиме з центральною українською владою, до якої вона в опозиції, і з якими силами створюватиме більшість, заявив Радіо Свобода лідер партії Олег Тягнибок.

Голова Тернопільської облради Олексій Кайда сьогодні звернувся зі скаргою у Центральну виборчу комісію щодо зволікання з оголошенням результатів виборів із боку Тернопільської міської виборчої комісії. Ба більше, свободівці обіцяють скласти свої мандати і піти на перевибори, якщо не будуть оголошені дані про вибори у найближчий час.

Тернопільська міськрада – єдиний орган місцевої влади, де, за попередніми результатами, владу отримало Всеукраїнське об’єднання «Свобода». І ця політична сила готова взяти на себе всю відповідальність за стан справ у місті, бо матиме більшість на чолі з мером Сергієм Надалом. До того ж Тернопільську обласну раду теж очолює свободівець.

Як зазначив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода лідер партії Олег Тягнибок, у такому складі в місцевих органах влади їм вдасться вирішити важливі для людей проблеми, зокрема, щодо утилізації сміття. Але як співпрацюватиме ця політична сила з центральною владою, до якої є в опозиції?

«Це складне питання, як і можлива співпраця з місцевими елітами, які пройшли у місцеві органи, – каже Олег Тягнибок. – Ми тільки думаємо над форматом співпраці з центральною владою. Але будь-які переговори, наші дії, реакція влади будуть оприлюднені. Ми максимально цей процес спілкування зробимо прозорим, щоб суспільство могло дати свою оцінку».

«Свобода» не об’єднуватиметься з регіоналами

За словами Тягнибока, у його політичної сили вкрадені загалом по всій Україні від 5 до 9% голосів виборців, але більшість таки у західних регіонах, зокрема, у Львові, Тернополі та Івано-Франківську. Як підтвердження він наводить дані різних екзит-полів. За ними, «Свобода» у Львівську міськраду мала б набрати 34% голосів, а, за офіційними даними міської ТВК, ця партія отримала на 7% менше.

У Львівській обласній раді свободівці здобули 41 депутатський мандат зі 116, тобто 27% голосів. А тому доведеться створювати більшість із тими політичними силами, які подолали тривідсотковий бар’єр в обласну раду, а це «Фронт змін» (близько 12%), «Наша Україна» (7%), Партія регіонів (6%), Народний рух України (майже 5%), партія «УДАР» (3%).

«Судячи з попередніх даних, нам достатньо домовитись із «Фронтом змін», і ми мали б більшість в облраді. У приватній розмові Арсеній Яценюк висловив готовність розпочати консультації. Але консультації не означають домовленість. Натомість уже лунають заяви, що «Фронт змін» не об’єднуватиметься з нами. Можливо, шукатимемо ситуативного порозуміння з різних питань. Але навряд чи можна очікувати стабільної більшості. Єдине скажу, що з регіоналами і їхніми сателітами ми не будемо навіть намагатись об’єднуватись», – зазначив Олег Тягнибок.

Без «Свободи» більшості не буде

Олег Тягнибок не висуватиме своєї кандидатури на посаду голови Львівської облради, бо займатиметься питаннями партії в загальноукраїнському масштабі, заявив він Радіо Свобода. Але на першу особу керівника облради свободівці запропонують свою кандидатуру і претендують на крісло секретаря Львівської міськради.

За словами лідера партії, на багатьох «свободівців», які перемогли по мажоритарних округах, чиниться тиск із боку влади. Однак ці люди радше відмовлятимуться від мандатів, але не переходитимуть у провладну фракцію, наголосив Тягнибок.

Жодна політична сила, яка пройшла в місцеві органи влади Львова та області, також не зможе створити більшості без ВО «Свобода». На сьогодні партії, які отримали депутатські мандати, ще не визначились зі своєю стратегією у стінах місцевих органів влади. За прогнозами експертів, без конфліктів і політичних заяв не обійдеться.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG