Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: антиатомний рух влаштував наймасовіші за останні роки протести


Німеччина – Німецька поліція перебуває в надзвичайному стані. Починаючи від п’ятниці, десятки тисяч активістів антиатомного руху і пересічних громадян протестують проти транспортування радіоактивних відходів. Потяг із такими відходами з величезними затримками майже досяг свого місця призначення – спеціального тимчасового сховища поблизу нижньосаксонського містечка Ґорлебен. Однак останні кілометри можуть виявитися найскладнішими.

Щоразу, коли з французького заводу для переробки радіоактивних матеріалів Ля-Аґ вирушає в напрямку Німеччини потяг із радіоактивним сміттям, активізується німецький антиатомний рух. Йдеться про відходи німецьких атомних електростанцій, які відправили до Франції на підготовку до захоронення. Після обробки контейнери знову вирушають до Німеччини, а саме – до тимчасового спеціального сховища поблизу містечка Ґорлебен.

Це вже дванадцятий такий потяг, і його зустріли наймасовішими за всі останні роки протестами. Близько тридцяти тисяч активістів антиатомного руху і пересічних громадян приєдналися до акції.

«Дуже багато людей цього разу свідомо вирішили зробити такий крок і продемонстрували громадянську непокору. Вони не хочуть, щоб виробляли ще більше радіоактивного сміття, оскільки ніхто не знає, куди його потім подіти», – пояснила одна з активісток антиатомного руху Луїзе Нойман-Козел.

Без сутичок із поліцією не обійшлося


Поліції цього разу довелося серйозно попрацювати, щоб забезпечити просування потягу з небезпечним вантажем. Одні демонстранти влаштовували сидячі блокади, інші спробували навіть розібрати залізничний насип, щоб унеможливити подальше просування контейнерів.

Хоча демонстранти наголошують на мирному характері протестів, у неділю все ж таки були й сутички з поліцією. Поліція вдалася до водометів, кийків і сльозогінного газу.

Загалом близько 16 тисяч поліцейських забезпечує просування транспорту. Найскладнішим виявився, як завжди, останній етап.

Поблизу містечка Данненберґ, де багатотонні контейнери перевантажують на спеціальні платформи для їхнього подальшого транспортування по дорозі автомобільним транспортом, деяким правоохоронцям доводилося чергувати по 24 години. Демонстранти зуміли ізолювати поліцейський конвой від підтримки, заблокувавши під’їзди.

Критика з боку поліцейських профспілок


«На мою думку, таке поповнення лав демонстрантів спричинене помилковими політичними рішеннями», – зауважує, зокрема, представник поліцейських профспілок Йорґ Радек.

Критики переконані, що сплеск протестів спричинений не в останню чергу рішенням про продовження дії атомних електростанцій у Німеччині. Крім того, уряд хоче побудувати в Ґорлебені на місці тимчасового сховища постійне місце для захоронення радіоактивних відходів, що абсолютно не сприймає місцеве населення.

Очікують, що останній двадцятикілометровий відрізок, який мають подолати контейнери до сховища дорогою, буде найскладнішим. Близько тисячі демонстрантів уже заблокували шлях, влаштувавши сидячу демонстрацію.

Не виключено, що й місцеві фермери за допомогою тракторів перекриють дорогу. У будь-якому разі, вони вже продемонстрували винахідливість і вигнали на трасу близько двох тисяч овець.

Таке протистояння між прихильниками антиатомного руху й поліцією в Німеччині цього року обійдеться державній скарбниці у 25 мільйонів євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG