Доступність посилання

ТОП новини

«Моменти рішень»: мемуари Джорджа Буша


Джордж Буш-молодший
Джордж Буш-молодший

Сьогодні до книгарень у Сполучених Штатах надійшли спогади колишнього президента Джорджа Буша під назвою «Моменти рішень» . Книга присвячена здебільшого рокам перебування у Білому домі. Визначальними моментами свого президентства Буш називає події 11 вересня 2001 року, коли ісламські терористи знищили хмарочоси Світового торговельного центру у Нью-Йорку, коли загинуло майже 3 тисячі людей, а також економічну кризу, яка почалася 2008 року, коли президент, за його словами, «почувався немов капітан корабля, що потопає».

Книга відверта й щира. Буш не приховує помилок, визнає, що схибив з реакцією на буревій «Катрина» 2005 року, коли його адміністрація не спромоглася вчасно відреагувати на катастрофічну подію.

Буш не шкодує, що армія США повалила диктаторський режим Саддама Хусейна в Іраку, але водночас визнає, що формальним приводом до рішення розпочати війну була низка помилкових розвідувальних даних. ЦРУ та інші спецслужби запевняли Білий дім у тому, що Хусейн має зброю масового знищення. Президент пише: «Ніхто не був шокований і розгніваний такою мірою, як я, коли ми не виявили ядерної зброї в Іраку».

У своїх спогадах президент Буш утримався від оцінки дій свого наступника Барака Обами, хоча той неодноразово критикував економічну політику попередника. Одначе Буш відкидає звинувачення у тому, що він нібито «розтринькав позитивний бюджетний баланс, успадкуваний від президента Білла Клінтона. Буш пише у книзі «Моменти рішень»: «Багато чого з позитивного балансу було ілюзорним, базованим на помилкових прогнозах, що економічний бум 1990-х років тримватиме й надалі. Коли наспіли події 11 вересня (2001 року)..., мало що залишилося з тих надлишків».

У мемуарах Буш пропонує класичні республіканські ліки від рецесії: скоротити урядові видатки, щоб створити сприятливі умови для приватного сектору, особливо для малого бізнесу. Він рішуче проти нових податків. Читаємо у спогадах: «Фінансова криза не може виправдати збільшення податків».

Книга Буша не містить зведення порахунків з критиками, що є типовим для вашингтонських мемуарів. «Яким би не був майбутній вирок моєму президентству, – каже він в інтерв’ю. телемережі NBC, – я вже помру на той час, коли вони нарешті зроблять висновки. Але я задоволений з того, що я зробив усе, що зміг, що я люблю Америку і я знаю, що мав честь служити їй».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG