Доступність посилання

ТОП новини

Українські пестициди вивозять на Захід державним коштом


Калуський полігон отрутохімікатів (архівне фото)
Калуський полігон отрутохімікатів (архівне фото)

Київ – Ліквідація найбільшого в Європі Калуського полігону отрутохімікатів завершується. Фінансує її український уряд, допомагають з ліквідацією громадські екологічні організації. Зібрані хімікати будуть вивозитися на переробку до країн Західної Європи. Адже, утилізувати їх в Україні дорожче та небезпечніше, стверджують урядовці та незалежні експерти.

Ще з часів Радянського Союзу в Україні залишилося понад 20 тисяч тонн непридатних до використання пестицидів. Про це свідчить остання інвентаризація, проведена Мінприроди спільно з громадською організацією «Мама-86».

Екологи виявили десятки нових місць складування отрути, до цього невідомих ні уряду, ні міжнародним організаціям. Причому більш ніж половина всіх українських отрутохімікатів зосереджені на полігоні хімічних відходів у Калуші, свідчить статистика Мінприроди. За даними екологів, донедавна ці речовини, передовсім гекса-хлор-бензол, лежали в іржавих контейнерах, бувало що просто неба, загрожуючи довкіллю України та інших країн Європи.

Калуські та інші відходи їдуть з України

Проте більша частина отрути вже перекладена у герметичні ємності, які з дня на день відтранспортують на переробку до Великобританії, повідомила президент організації «Мама-86» Ганна Голубовська-Онисимова. Вона прогнозує, що до кінця року ввесь гекса-хлор-бензол вивезуть з України.

«Пріоритет номер один – це Калуш, отрута, яка перезатарюється, і буде вивезена та знищена. На рівні Європарламенту найбільше із проблем відходів звучить калуська проблема. Відтак ліквідація цього звалища – це не лише подолання екологічної катастрофи у Калуші та зменшення ризиків для місцевих мешканців – але й підвищення іміджу України у партнерських стосунках з Європейським союзом», – говорить еколог, співвтор інвентаризації відходів в Україні.

Вивезти безпечніше, аніж утилізувати в себе

Сьогодні непридатні для використання отрутохімікати є в кожному регіоні України. Цього року бюджетним коштом запаковано та вивезено на утилізацію до Європи більше 2 тисяч тонн старих пестицидів з Вінницької, Київської та Закарпатської областей. Цього року уряд планує витратити на це близько 40 мільйонів гривень, розповідає директор «Національнного центру поводження з небезпечними відходами» Мінприроди Андрій Любимов.

«Після вивчення всіх варіантів ми з’ясували, що вивезення та утилізація пестицидів на сучасних, потужних підприємствах Європи, які використовують найновіші технології, є для України найбільш оптимальним та безпечним шляхом», – наголошує Андрій Любимов.

Починаючи з 2007 року, Україна вивезла на утилізацію більше 5 тисяч тонн непридатних агрохімікатів, повідомляє заступник директора департаменту екологічної безпеки Мінприроди Олександр Посмітний. Проте за його словами, у попередні роки частину отрути відвозили на українські хімічні підприємства, які не мали безпечних технологій їхньої переробки. Зокрема, недавня перевірка показала, що підприємство «Елга» на Сумщині мало ліцензію та отримувало гроші за утилізацію відходів, але… закопувало їх у землю на своїй території.

Тому завод позбавлено ліцензії, проти його керівництва порушено кримінальну справу, повідомив Олександр Посмітний. Будівництво ж в Україні сучасного заводу для переробки відходів український уряд визнав дорожчим і потенційно небезпечним, аніж вивезення хімікатів за кордон.

Погоджується з цим і екс-міністр охорони довкілля Сергій Курикін.

«Такий підхід, за якого хімікати вивозяться за кордон, є абсолютно виправданим. І державний бюджет є єдино можливим джерелом для фінансування цих робіт», – відзначає екс-міністр.

Тим часом у Мінприроди готують до ухвалення Національний план виконання Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі, який, сподіваються урядовці, дозволить отримати міжнародну фінансову допомогу для утилізації відходів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG