Доступність посилання

ТОП новини

У Генеральній прокуратурі взялися за екс-міністра Луценка


Київ – П’ятого листопада Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Політика підозрюють у розтраті державного майна та зловживанні службовим становищем. Сьогодні екс-міністр вже побував на першому допиті у Генеральній прокуратурі. Справу, порушену проти нього, він вважає політичною.

Однак якщо суд визнає його провину, Луценку загрожує позбавлення волі строком від 3 до 8 років.

Про суть кримінальної справи раніше розповів заступник міністра МВС України, начальник Головного слідчого управління Василь Фаринник. За його словами, водій екс-міністра впродовж двох років з моменту працевлаштування в органи внутрішніх справ отримав спеціальні звання від капітана до підполковника, мав чималу заробітну плату. Крім того, загальний стаж роботи водієм у цієї людини становить 22 роки і він був зарахований як загальний стаж роботи в міліції.

«Ясно, без міністра, без посадових осіб кадрової служби цього не можна було зробити», - сказав Фаринник, зауваживши при цьому, що є документ, підписаний конкретними людьми. На уточнююче запитання, ким саме, він повідомив: «Лист підписував Юрій Віталійович, резолюцію ставив Турчинов».

У жовтні Генпрокуратура порушила справу за фактом зловживання владою посадовими особами МВС під час керівництва Юрія Луценка. Спочатку колишній міністр проходив у цій справі як свідок. Але 5 листопада свідка Луценка перекваліфікували на обвинуваченого.

Екс-міністр оскаржить порушення кримінальної справи у суді

Сам екс-міністр внутрішніх справ України, лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко заявляє, що кримінальна справа проти нього є наслідком його політичної та міліцейській діяльності, і має намір оскаржити порушення кримінальної справи в суді. Про це він заявив сьогодні після допиту в головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури України.

Як зауважив Луценко, спочатку він проходив у справі як свідок, потім як підозрюваний, а зараз його процесуальний статус змінили на обвинуваченого. За його словами, кримінальну справу порушили за статтею 191 Кримінального кодексу України. «Мова йде про те, що я нібито вступив у змову зі своїм водієм і створив умови для нарахування йому зайвої пенсії, яка дорівнює близько зайвих 40 тисяч гривень», – сказав Луценко.

За словами Луценка, йому обрали запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. «Обрали підписку про невиїзд. Намагалися зробити невиїзд із мого будинку, але залишили потім невиїзд з міста Києва», – сказав він.

«Сьогодні я подам до Печерського суду скаргу щодо порушення кримінальної справи, яке вважаю незаконним і необґрунтованим. Будемо сподіватися, що в Україні ще залишаються чесні судді… Я впевнений, що не скоював злочину і не буду відповідати за цю кримінальну справу. Тому що мої дії не призвели до збитків в державі», – повідомив Луценко.

За його словами, нещодавно його попереджали про те, що як він не припинить критикувати Партію регіонів і підтримувати Юлію Тимошенко, то «матиме проблеми». «Ці проблеми настали минулої п’ятниці через порушення кримінальної справи», – заявив екс-міністр.

Луценко обіймав посаду міністра внутрішніх справ двічі: в 2005-2006 роках та з 2007 по 2010 роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG