Доступність посилання

ТОП новини

Арт-Київ представляє: вуличне мистецтво в галерейному просторі


На арт-ярмарку «ART-Kyiv contemporary 2010»
На арт-ярмарку «ART-Kyiv contemporary 2010»

Київ – У столиці України відкрився П’ятий Міжнародний арт-ярмарок «ART-Kyiv contemporary 2010». Проходить він цього року в «Мистецькому арсеналі». Його особливість – вуличне мистецтво. Це наймасштабніша в Україні виставка-ярмарок художніх творів. І триватиме вона всього тиждень.

Цьогорічний Арт-Київ – це поєднання актуального мистецтва галереї та вулиці. Серед учасників арт-ярмарку – відомі галереї Києва, Одеси, Харкова, Львова, Санкт-Петербурга, Москви, Берліна та Парижа.

На відкриття цьогорічного арт-ярмарку до Києва запросили навіть батька європейського стріт-арту, Гаральда Негелі. Він відомий у світі як патріарх вуличного мистецтва, роботи якого у 70-х роках минулого століття порушували спокій консервативної Європи, а сьогодні відкривають історію руху стріт-арт. Цей швейцарський художник, а також інші зірки світового стріт-арту у стінах «Мистецького арсеналу» до кінця тижня будуть проводити свої перформанси і кажуть, що атмосфера «Мистецького арсеналу» цьому сприяє.

Так, представник стріт-арту, француз Зевс не вбачає чогось незвичайного у перенесенні вуличного мистецтва у стіни музейного комплексу. «Стріт-арт – це такий рух, який має бути адаптований до того місця, до того простору і до тієї ситуації, де ми його творимо і куди ми з цією культурою, з цією ідеологією і з цією енергетикою приходимо», – сказав він.

Сучасне мистецтво у світі – це фактично міжконтинентальний діалог

Аура споруди «Мистецького арсеналу» є й справді дуже важливою для цьогорічної події, наголошують Організатори Арт-Києва. Адже в ньому поєднується історична автентика та прогресивна сучасність, говорить організатор «Арт-Києва» та директор «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна.

«Те, що вони є у нас, це свідчення того, що все ж таки є високий інтерес до України як до країни мистецтва. І я думаю, цей тиждень – презентація «Мистецького арсеналу» – для міжнародної спільноти стане ще одним підтвердженням для світу того, що Україна існує, оскільки в Україні є сучасне мистецтво. І ви знаєте, що сучасне мистецтво у світі – це фактично міжконтинентальний діалог», – зауважила Наталія Заболотна.

З 2006 по 2009 рік арт-ярмарок проходив в «Українському домі». З 2010 року новим місцем проведення форуму стане простір музейного комплексу «Мистецький арсенал», площею близько 16 тисяч квадратних метрів. Організатори сподіваються, що в майбутньому цей музейний комплекс може стати одним із центрів європейського мистецтва.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG