Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама зміцнює зв’язки з Індонезією


Прага – Президент Сполучених Штатів сьогодні приїхав із довгоочікуваним візитом до Індонезії – найбільшої мусульманської держави світу, де провів частину свого дитинства. Барак Обама відзначив поступ у подоланні недовіри між США і мусульманським світом.

Сполучені Штати та Індонезія розширюють співпрацю у сфері торгівлі та інвестицій, освіти та екології, безпеки і демократизації.

На спільній прес-конференції з лідером Індонезії Барак Обама похвалив цю азійську країну за створення «справжньої демократії», що може бути взірцем для сусідів.

«Ми підтримуємо надихаючий перехід Індонезії від диктатури до демократії, започатковуючи нову ініціативу, щоб допомогти громадянському суспільству Індонезії, що веде боротьбу з корупцією і захищає права людини, поділитися досвідом з іншими громадськими організаціями у регіоні», – заявив Обама.

Глава Білого дому залишається популярним в Індонезії, де в дитинстві провів чотири роки. Візит американського лідера до Джакарти двічі відкладали двічі через внутрішні американські проблеми. Але і тепер він має мало часу на спогади та огляд туристичних цікавинок.

Хоча Обама мав перебувати в Індонезії протягом доби, Білий дім оголосив про те, що тривалість візиту може бути скорочена через вулканічний пил у повітрі, що перешкоджає авіасполученню.

Обама виступає за порозуміння з мусульманами

У середу американський лідер має відвідати найбільшу мечеть південно-східної Азії – Істікляль. Обама виступить там із промовою. Сьогодні глава Білого дому відзначив поступ у порозумінні між Сполученими Штатами і мусульманським світом.

«Ми не очікуємо, що зможемо повністю подолати непорозуміння і недовіру, які накопичилися протягом тривалого часу. Але я гадаю, що ми на вірному шляху», – заявив президент США.

Для охорони Обами на вулиці Джакарти вивели тисячі правоохоронців, адже протягом останніх років Індонезія потерпала від смертоносних атак бойовиків. Так, у результаті вибухів на острові Балі у 2002 році загинуло понад 200 осіб.

Нинішній візит президента США до Індонезії відбувається на тлі двох стихійних лих, які долає ця країна: виверження вулкану і цунамі. В результаті загинуло понад 500 осіб і ще тисячі людей були змушені покинути свої домівки.

Обама приїхав до Індонезії з Індії, де підписав торговельні угоди на 10 мільярдів доларів і підтримав прагнення Делі здобути місце постійного члена Ради Безпеки ООН.

Після Індонезії американський президент вирушить до Південної Кореї та Японії.
Акція протесту проти візиту американського президента до Індонезії, Джакарта, 9 листопада 2010 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG