Доступність посилання

ТОП новини

Заробітчани посилають додому більше грошей – Світовий банк


Прага – Попри економічні потрясіння минулого року, трудові мігранти посилають додому більше грошей, ніж раніше. У глобальному вимірі обсяг грошових переказів заробітчан вимірюється сумою, що може сягнути 325 мільярдів доларів цього року. З них майже 5 мільярдів 300 мільйонів доларів припадає на українських заробітчан.

У період економічної кризи грошові перекази заробітчан скоротилися дуже незначно. Очікується, що протягом наступних років вони ще зростуть, говорять автори Довідника Світового банку з міграції та переказів. Ба більше, перекази виявилися найнадійнішим джерелом доходів не лише для родин заробітчан, а й для їхніх країн.

Ці дані здивували навіть фахівців, каже голова відділу міграції та переказів Світового банку Діліп Ратха.

«Це був сюрприз, бо ми очікували, що через глобальну кризу перекази дуже скоротяться. Але вони швидко повернулися до докризового рівня і навіть перевищили його, бо становлять 325 мільярдів доларів на рік. А це втричі більше, ніж офіційна допомога країнам, що розвиваються. Вони зараз наближаються до обсягу прямих іноземних інвестицій до країн, що розвиваються», – каже Ратха.

Якщо прямі іноземні інвестиції скоротилися на 40% протягом останніх двох років, то перекази заробітчан впали лише на 5,5%, а цього року вже підскочили на 6%. Найбільшими отримувачами переказів є Індія та Китай. Ïхні заробітчани посилають щорічно 55 і 51 мільярд доларів відповідно. Далі йдуть Мексика та Філіппіни.

Але по-справжньому життєво важливими перекази є для малих країн, чия економіка безпосередньо залежить від переказів із-за кордону. Лідером у цьому є Таджикистан, де перекази заробітчан складають 35% від валового внутрішнього продукту країни. Далі йдуть дві малі держави – тихоокеанська Тонґа і африканська Лесото. Але на четвертому місці опинилася ще одна пострадянська країна, Молдова, поділяючи його з Самоа. Ці країни залежать від переказів на 23%.

Українські мігранти посилають додому 5,3 мільярди доларів

Хоч для України перекази і не настільки важливі, але й її економіці було б сутужно без них. Адже близько 6,5 мільйонів її мігрантів посилають додому близько 5 мільярдів 300 мільйонів доларів. А це складає половину від прямих закордонних інвестицій і шосту частину валютних резервів країни.

Найчастіше українці виїжджають працювати до Росії, Польщі та Сполучених Штатів. А приїжджають в Україну працювати переважно люди з країн колишнього Радянського Союзу: з Росії, Білорусі, Казахстану.

Як зауважують дослідники Світового банку, найбільшим міграційним магнітом у східній Європі залишається Росія. Але через економічну кризу в цій країні перекази з неї минулого року значно скоротилися, що вплинуло на падіння переказів у цілому регіоні на 23%. Хоча цього року вже намітилася тенденція до зростання: як очікують, близько 4%.

Як і російська економіка в цілому, перекази заробітчан із Росії залежать від ціни нафти на світовому ринку. Дві криві на графіку Світового банку майже збігаються.

У 2010 році головними цільовими країнами для мігрантів залишаються Сполучені Штати, Росія, Німеччина, Саудівська Аравія та Канада. Для деяких країн, зокрема, країн Перської затоки, трудові мігранти становлять основну робочу силу – 87% у Катарі, 70% в Об’єднаних Арабських Еміратах та 69% у Кувейті.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG