Доступність посилання

ТОП новини

На Банковій взялися за вдосконалення виборчих законів


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Київ – Сьогодні, 10 листопада, під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулося перше засідання робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства. Поспіх, із яким в Адміністрації Президента взялися за цю проблему, свідчить про те, що там вирішили не зволікати із реакцію на заяви уряду США, спостерігачів та посадовців ЄС щодо проведення місцевих виборів в Україні.

Відкриваючи нараду, глава держави наголосив, що метою діяльності робочої групи є вирішення одного з найважливіших питань розвитку демократії в нашій країні – створення системи сучасного демократичного виборчого законодавства, яка відповідала б світовим стандартам і була незмінною у міжвиборчий період.

Влада визнає зауваження щодо виборів до місцевих органів влади, заявивив Президент України Віктор Янукович.

«Зауваження, які є, безумовно, треба взяти до уваги і врахувати при опрацюванні виборчих законів», – сказав глава держави на першому засіданні робочої групи з підготовки виборчого законодавства.

За словами Януковича, незважаючи на внесення змін до закону про місцеві вибори, виборче законодавство «збуджувало суспільство, політиків» і не давало надії на проведення виборів за високими політичними стандартами. «Ми визнаємо це», – сказав глава держави.

Президент звернувся до учасників робочої групи з пропозицією розробити виборчі закони і звести їх згодом у єдиний виборчий кодекс.

«Сучасне виборче законодавство ми зобов’язані зробити таким, щоб у майбутньому закони про вибори не ухвалювали напередодні виборів», – сказав Янукович.

При цьому Президент наголосив, що до роботи з удосконалення виборчого законодавства в Україні мають бути залучені найкращі експерти, зокрема, міжнародн і що така робота має вестися не поспіхом, а прозоро і в тісному зв’язку із суспільством. «Механізм зворотнього зв’язку є обов’язковим», – наголосив він.

Про народних депутатів забули?

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що народні депутати будуть включені до робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства, яку створив Президент України Віктор Янукович щодо підготовки змін до виборчого законодавства.

Про це він сказав на брифінгу, відповідаючи на запитання журналістів щодо того, що на сьогодні у складі групі немає жодного народного депутата, незважаючи на те, що саме парламент ухвалюватиме відповідні зміни до законодавства.

За словами Литвина, Президент «має право вносити законопроект до Верховної Ради». При цьому він висловив переконання, що на установчому засіданні робочої групи буде ухвалено рішення про її розширення і включення до неї народних депутатів.

«Тим паче, що є відповідне звернення профільного комітету з відповідними пропозиціями, а також є звернення від депутатів, які виказали ініціативу щодо своєї участі в робочій групі», - додав Володимир Литвин. Він наголосив: «Головне, щоб була робота».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG