Доступність посилання

ТОП новини

Британський суд уперше за 100 років постановив провести перевибори до парламенту в одному з округів


Лондон – Судді Високого суду Англії постановили повторно провести вибори до Палати Громад британського парламенту в одному з округів країни, від якого у травні цього року обрали депутатом колишнього міністра імміграції лейбориста Філа Вуласа. Невдовзі після виборів його опонент подав скаргу до суду, звинувачуючи Вулса в тому, що він, мовляв, своїми агітаційними летючками підтримував напруженість на расовому ґрунті.

Екс-міністр в уряді Лейбористської партії Філ Вулас на виборах у травні цього року був оголошений переможцем із перевагою лише у 103 голоси над найближчим конкурентом Елвіном Воткінзом із Ліберально-демократичної партії. Останній подав до суду, наполягаючи, що в своїх передвиборчих летючках Вулас свідомо подавав неправдиву інформацію про нього.

«У маленькому селі, у самому серці виборчого округу, скликали засідання спеціального виборчого суду. Таке сталося вперше за 99 років», – розповідає політичний оглядач Лорна Ґордон.

Опонент звинувачував Вуласа у тому, що своїми летючками він підтримував напруженість на расовому ґрунті, стверджуючи, що Воткінз догоджає войовничим ісламістам і відмовився засудити погрози життю, які, як стверджував Вулас, він отримував від таких угруповань.

Суд почув, що екс-міністр вів ризиковану кампанію, покликану мобілізувати виборців білої раси, бо боявся зазнати поразки у день виборів. Вуласа також звинувачували у тому, що він неправдиво заявив, що нібито його опонент порушив обіцянку жити на території свого виборчого округу.

Скасовуючи результат травневих виборів, судді зазначили, що Вуласу було відомо про неправдивість його інформації, а тому він винний у діяльності, забороненій виборчим законом.

Рішення суду матиме вплив на майбутні виборчі кампанії

Вулас не згідний з ухвалою суддів і готує апеляцію. Судді нічого не сказали про санкції проти Вуласа, але, на думку фахівців, йому можуть заборонити балотуватися на будь-які виборні посади. Вулас оприлюднив заяву, у якій каже, що вердикт зачіпає засадничу свободу ставити під сумнів дії політиків.

«Ті, що беруть участь у виборах, мають бути готові до того, що їхня політична поведінка і мотиви можуть бути предметом уважного вивчення і розслідування», – заявив Вулас.

Експерти кажуть, що рішення суду є безпрецедентною подією, яка з великим ступенем імовірності матиме великі наслідки (у разі поразки апеляції Вуласа) на те, як кандидати поводитимуться під час виборчих кампаній у Британії у майбутньому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG