Доступність посилання

ТОП новини

Незгодні з результатами виборів у Харкові встановили намети


Вісім наметів встановили сьогодні на майдані Свободи у Харкові організатори акції «За чесні вибори!». Вони вимагають перерахунку голосів на виборах міського голови, обласної та міської ради або призначення перевиборів.

Навколо наметового містечка його мешканці встановили імпровізовану огорожу і позначили її державними символами, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За словами одного з організаторів акції Андрія Ільгова, люди «стоять не за якусь політичну партію чи конкретну особистість, а відстоюють право харків’ян на чесні вибори».

Чергування в наметовому містечку триватиме і вночі. Навколо наметів чергує бригада правоохоронців. Міліція, за словами учасників акції, вже попередила їх про можливі провокації пізно увечері.

Як розповів комендант наметового містечка Олександр Шепель, до провокацій учасники акції готові. Завтра ж на майдані планують встановити ще з десяток наметів.

«Спочатку ставили свої намети члени ініціативної групи. Потім почали підтягуватись прості городяни. Почали пропонувати допомогу. Приходять навіть бабусі із кип’ятком і нас підтримують. Це свого роду наш екзит-пол, тут насправді ми бачимо реакцію людей на результати виборів», – сказав Олександр Шепель.

У наметовому містечку також продовжують збирати підписи під вимогою про перерахунок голосів. Наразі зібрали вже близько п’яти тисяч автографів. Разом із стислим викладом зафіксованих порушень під час виборів у Харкові обіцяють вже цієї п’ятниці відправити їх замовним листом Президентові.

Акція заявлена як безстрокова. У разі, якщо міськвиконком спробує через суд заборонити її проведення, організатори обіцяють так само у суді відстоювати свої законні права на мирні зібрання.

Згідно із офіційними результатами виборів міського голови у Харкові, перемогу одержав провладний кандидат Генадій Кернес. Кандидат від опозиції Арсен Аваков, який набрав на 0,63% голосів менше, в суді домагався перерахунку голосів на 56-ти дільницях через виявлені партією ВО «Батьківщина» порушення. Натомість Апеляційний суд Харківської області напередодні відмовив у задоволенні вимог позивача.

Наразі суд розглядає аналогічну скаргу представників партії «Зелена планета».
XS
SM
MD
LG