Доступність посилання

ТОП новини

Ринкові газу в Україні потрібне незалежне регулювання – експерти


Київ – Українській енергосфері бракує закону про регулятора ринку газу, вважають деякі експерти-учасники круглого столу з питань енергетики. Нині в Україні державним регулюванням ринку газу, окрім Кабінету Міністрів, займається також Національна комісія регулювання електроенергетики. На думку деяких експертів, Україні варто скористатись досвідом більшості країн Євросоюзу і запровадити незалежне від уряду регулювання енергоринку.

Особливості державного управління, регулювання та нагляду за ринком газу в Україні прописані в ухваленому влітку законі «Про засади функціонування ринку природного газу». Там чітко вказано, що державним регулюванням у цій сфері, окрім Кабміну, займається також профільна Національна комісія, яка, зокрема, встановлює тарифи на транзит газу територією України, ліцензує господарську діяльність на ринку газу та затверджує порядок формування цін на природний газ для населення.

А от окремого закону про регулятора ринку газу в Україні, де б прописувалися чіткі зобов’язання та порядок формування щонайменш уже наявного державного регулятора в особі Національної комісії, поки немає.

Голова Київського міжнародного енергоклубу Олександр Тодійчук вважає непринциповим питання, чи є регулятор ринку газу в Україні підконтрольним урядові, чи незалежним від нього. «Питання полягає у досконалості закону і професіоналізмі так званого «арбітра», який і спостерігатиме за тим, чи виконує регулятор свої зобов’язання. Лише за такої схеми будь-який регулятор буде ефективним. Неефективного позбавлятимуть ліцензії та негайно замінюватимуть іншим», – додає він.

Без закону немає прозорості

На думку директора аналітичного центру «Діксі груп» Олени Павленко, нині українському урядові варто задуматися над тим, щоб залучити до контролю за ринком природного газу незалежного регулятора. «Що ми розуміємо під «незалежністю»? Це незалежність від уряду в ухваленні рішень, це законодавче закріплення процесу формування регулятора та звільнення членів комісії. Окрім того, бюджет такого регулятора не повинен повністю інтегруватися з державним бюджетом», – наголошує аналітик.

Водночас радник з питань енергетики української місії в Євросоюзі В’ячеслав Княжницький переконаний, що незалежний регулятор, який би відстоював інтереси споживача (в тому числі й під час формування ціни на газ), можливий лише за наявності незалежного оператора. «Роль регулятора має бути стабілізуючою у сфері поставок енергоносіїв, проте загалом це не його компетенція. Коли ми кажемо про незалежного регулятора, треба звертати увагу на те, чи є незалежний оператор, який постачатиме енергоресурси», – зазначає В’ячеслав Княжницький.

На думку експертів, відсутність законодавчо прописаних повноважень регулятора ринку газу заважає створити реальну конкуренцію та прозору роботу енергетичного сектору України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG