Доступність посилання

ТОП новини

Комітет з культури пропонує відхилити закон про мови – Яворівський


Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності рекомендує парламенту відхилити законопроект «Про мови в Україні». Про це повідомив голова комітету Володимир Яворівський (фракція БЮТ).

«Комітет виніс свій вердикт щодо цього законопроекту – він не відповідає Конституції», – сказав бютівець.

За словами Яворівського, це рішення комітету збіглося з думкою провідних інститутів, які займаються цією проблематикою. «Це й Інститут права при Верховній Раді, і Міністерство юстиції, Інститут української мови, Києво-Могилянська академія, які також говорять про його невідповідність 10 статті Конституції, де чітко встановлено, що українська мова є єдиною державною мовою на всій території України», – заявив депутат.

Яворівський не зміг назвати конкретну дату, коли комітет ухвалив це рішення, додавши, що це було кілька тижнів тому. При цьому депутат зазначив, що рішення комітету не створює перешкод для розгляду законопроекту в сесійному залі.

7 вересня голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, голова фракції Комуністичної партії Петро Симоненко і член фракції блоку Литвина Сергій Гриневецький зареєстрували в парламенті законопроект «Про мови в Україні», яким пропонується визначити порядок використання мов в Україні.

Цей законопроект викликав акції протесту інтелігенції і громадських організацій. У документі пропонується гарантувати вільний розвиток російської мови з урахуванням того, що нею користується більшість громадян країни, і визнати українсько-російську двомовність важливим надбанням українського народу.
XS
SM
MD
LG