Доступність посилання

ТОП новини

Викрито аферу з фондами відшкодування жертвам Голокосту


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах федеральна прокуратура пред’явила звинувачення у крадіжці понад 40 мільйонів доларів групі працівників Фондів компенсації жертвам Голокосту. Йдеться про два фонди, фінансовані Німеччиною, яка виплачує відшкодування в Америці євреям, що пережили Голокост, в’язням гетто на окупованих територіях СРСР і тим, чиї родини евакуювалися, рятуючись від гітлерівців під час Другої світової війни.

Одноразові виплати на суму 3600 доларів розподіляє організація під назвою «Конференція у справах єврейських матеріальних претензій Німеччині». Як заявив у Нью-Йорку окружний федеральний прокурор Пріт Барара, група корумпованих працівників цієї Конференції протягом 16 років привласнювала гроші, виплачувані Німеччиною на підставі фальсифікованих документів тим іммігрантам, які не мали права на компенсацію.

Усього було подано понад 5500 фіктивних заяв і отримано десь 42 мільйони доларів виплат порядком відшкодування. Газета The New York Times зазначає, що вкрадені гроші становлять менше 1 відсотка виплат за роки існування програми.

Аферисти у Нью-Йорку

Як підкреслив прокурор Барара, Конференція у справах претензій стала фактично жертвою групи шахраїв на чолі з Семеном Домніцером, колишнім директором одного з тих фондів. Злодії намовляли іммігрантів у Нью-Йорку подавати прохання про відшкодування, а отримані гроші ділили з клієнтами.

За словами прокурора, доходило до того, що шахраї- службовці оформлювали виплати на самих себе й власні родини. Барара підкреслив, що шахраїв було викрито завдяки внутрішньому розслідуванню, проведеному Конференцією у справах претензій.

Як заявила Джаніс Федарсик, директор нью-йоркського відділення Федерального бюро розслідувань, працівники, що нині опинилися під слідством, відігравали чільні ролі у створенні, оформленні й просуванні фіктивних претензій. Вона каже: «Фонди, створені й фінансовані німецьким урядом для допомоги людям, що пережили Голокост, було привласнено злодіями, а не тими, хто має на це право».

Джуліус Бермен, голова Конференції у справах претензій, каже у заяві для преси: «Ми обурені тим, що є особи, які з метою самозбагачення могли красти гроші, призначені для тих, хто пережив найжахливіший злочин в історії людства... Ми зітхаємо з полегшенням, бо злочинців... буде покарано, а ми зможемо працювати далі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG