Доступність посилання

ТОП новини

«Студентський наступ» провалено. Студенти не прийшли…


Міліціонерів було більше, аніж організаторів акції, Львів, 11 листопада 2010 року
Міліціонерів було більше, аніж організаторів акції, Львів, 11 листопада 2010 року

Львів – Всеукраїнська акція протесту «Студентський наступ» у 20 українських містах зібрала обмаль студентів. У Києві протестували близько півсотні спудеїв, а у Львові молодь не зібралась. Організатори протесту, а це всеукраїнська молодіжна громадська «Фундація регіональних ініціатив», пояснює, що після масового страйку 12 жовтня студентів залякали.

Якщо 12 жовтня на вулиці українських міст вийшли понад 20 тисяч студентів ( у Львові майже 5 тисяч) з вимогою відмінити постанову Кабміну № 796 про платні послуги у навчальних закладах, то сьогодні у Львові на театралізоване дійство не прийшов ніхто.


Координатор «Фундації регіональних ініціатив» Максим Кицюк зауважив, що молодь не прийшла з кількох причин: оскільки деякі положення постанови Кабміну № 796 відмінені, а також через те, що керівники вишів залякали студентів.

Максим Кицюк розповів, що після 12 жовтня у навчальних закладах чинився тиск на деяких активістів організації і вони сьогодні не беруть участь ні в яких протестах.

Запровадження іспитів при вступі – це «повернення до корупції»

Уряд після масового страйку студентів пішов на деякі поступки і ліквідував кілька оплат: за пропуск занять, перескладання іспитів, користування лабораторіями. Однак більшість пунктів у постанові збереглись і тому сьогоднішня акція протесту була задумана з метою апелювати до урядовців.

Студенти, згідно з урядовим документом, платитимуть за послуги бібліотек, прийом кандидатських іспитів, за форму (якщо статутом навчального закладу передбачено обмундирування), за доступ в інтернет понад визначені навчальним закладом терміни, оформлення студентських та учнівських квитків, залікових книжок, надання у тимчасове користування спортивного інвентарю та обладнання і ще чимало іншого.

Окрім цього, організатори акції наголошують, що проект нового Закону «Про вищу освіту» повертає Україну до «радянщини». Адже запровадження іспитів при вступі – це, кажуть вони, знову корупція і хабарництво.

«Фундація регіональних ініціатив» підготувала лист до Президента та Кабміну з вимогою повністю скасувати постанову № 796 і обговорити на студентських радах проект Закону «Про вищу освіту». Ініціатори збиратимуть підписи серед студентів під цим зверненням до перших осіб країни.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG