Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані з ув’язненого журналіста зняли частину звинувачень


Верховний суд Азербайджану на виконання вироку Європейського суду з прав людини скасував кілька вироків журналістові Ейнуллі Фатуллаєву, але залишив його у в’язниці за іншим вироком.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Баку, з журналіста зняли звинувачення в наклепі, розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і погрозі тероризмом, за які його засудили 2007 року.

Суддя Верховного суду також постановив, що Фатуллаєв уже повністю відбув термін покарання за ще одним тодішнім звинуваченням, в уникненні податків.

Але, вирішив суддя, ухвала Європейського суду з прав людини не стосується нового вироку в 2 з половиною роки ув’язнення, який винесли Фатуллаєву в липні цього року, звинувативши в незаконному зберіганні наркотиків.

У квітні Європейський суд із прав людини визнав, що азербайджанська держава порушила права Ейнулли Фатуллаєва на свободу слова і на справедливий суд, і постановив, що Азербайджан має звільнити ув’язненого журналіста.

Фатуллаєва, головного редактора газети «Реальний Азербайджан», арештували 2007 року і засудили в двох судових процесах, звинувативши в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, погрозі тероризмом, наклепі і уникненні податків. Два послідовні вироки склалися в 8 з половиною років позбавлення волі.

Але минулого року проти Фатуллаєва порушили ще одну кримінальну справу, цього разу за звинуваченням у незаконному зберіганні наркотиків у колонії, де він відбував ув’язнення.

Журналіст заявляє, що наркотики підкинули. Він вважає, що влада переслідує його з політичних міркувань за його професійну діяльність.

Правозахисники називають сфабрикованими всі справи проти нього.

Газета «Реальний Азербайджан», яку Фатуллаєв заснував і якою керував до свого арешту, була відома своєю опозиційністю і критикою азербайджанської влади.
XS
SM
MD
LG