Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Іраку зібрався, щоб призначити владу країни


Парламент Іраку зібрався сьогодні, щоб проголосувати за головні керівні посади в державі й тим покласти край політичній кризі, яка триває вже понад вісім місяців.

Це лише друга зустріч парламенту, обраного на виборах іще 7 березня.

Раніше сьогодні провідні політики країни повідомили, що нарешті вдалося досягти домовленості про розподіл чільних посад у новій владі Іраку. Дотепер коаліційні переговори відбувалися в різних конфігураціях, та все без успіху.

За домовленістю, як повідомляють, нинішній прем’єр-міністр Нурі аль-Малікі має зберегти свою посаду. Переважно шиїтська коаліція «Держава закону», яку він очолює, прийшла на виборах другою.

Найчисленніша сила в новому парламенті, світська коаліція «Іракський національний рух», отримає для свого кандидата місце спікера парламенту, а для її керівника, колишнього прем’єра Аяда Аллаві, створять нову посаду голови новостворюваної ради зі стратегічної політики.

Курди, найпотужніша національна меншина Іраку, залишать на посаді президента країни, хоч і переважно церемонійній, свого представника – нинішнього голову держави Джалала Талабані.

На березневих виборах жодна з політичних сил не здобула більшості, а переговори про формування нової влади заходили в глухий кут через суперечки навколо розподілу посад.
XS
SM
MD
LG