Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії взялися за дідівщину


Прага – Вірменське військове керівництво намагається вгамувати громадське обурення, яке викликало записане на відео знущання офіцера з молодих солдатів. У рамках кампанії боротьби проти знущань в армії у відставку були відправлені десятки офіцерів. До дій владу спонукали також численні повідомлення про смерті й самогубства в армії.

Вірменські телеглядачі стали нещодавно свідками рідкісної події – міністр оборони Сейран Оганян в інтерв’ю визнавав провину армії у тому, що армію роз’їдає корупція, а від знущань там потерпають молоді солдати. Наприклад, влітку від стрілянини у військовій частині загинуло шість військових, коли, як підозрюють, молодий солдат розстріляв своїх кривдників і застрелився сам.

«Як міністр оборони Вірменії, я повністю усвідомлюю проблеми армії. Я хочу вас запевнити, що керівництво армії робить усе для того, щоб усунути причини таких інцидентів і попередити втрату людських життів», – заявив міністр.

Публічна заява міністра вдихнула надію в серця багатьох вірменів, бо раніше міністерство всіма силами намагалося приховати подібні інциденти і винних важко було знайти. Десятки офіцерів були звільнені з армії за звинуваченням в знущанні з призовників, інші чекають на вирок суду. Міністерство оборони створило новий орган, до якого входять правозахисники, лікарі та психологи, які перевірятимуть ставлення до солдатів.

Жоден випадок знущання не буде непоміченим

Представники міністерства стверджують, що нині жоден випадок знущання в армії не може минути непоміченим. Одним з показових процесів обіцяє стати суд над офіцером, який побив молодого солдата так, що той потрапив до лікарні з численними травмами і переломом носа.

Його батько, Ґаґік Ґриґорян говорить, що побиття 18-літнього хлопця відбувалося протягом години в присутності інших військових: «Він нібито не з’явився вранці на службу. І за це його брутально побили. Товариші по службі мого сина кажуть, що вони були надто перелякані, щоб зупинити побиття».

Офіцер, якого звинувачують у побитті новобранця, нині перебуває в ув’язненні в очікуванні судового вироку, що може послати його за ґрати на п’ять років. Така ж кара очікує на офіцера, про знущання якого над молодими солдатами громадськість дізналася з відео, розміщеного в Інтернеті.

Більшість вірмен вітають дії Міністерства оборони, але деякі правозахисники кажуть, що у відставку мав би піти і сам міністр, у відомстві якого відбуваються такі події.

Голова Гельсінської асоціації громадян Артур Сакунтс говорить, що якщо заходи міністерства не принесуть результатів, міністр має піти. Разом з тим, він додає, що проблема системна і відставкою одного міністра її не вирішити.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG