Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор Януковичу – не кум


Ukraine -- Ukraine's Prosecutor General Viktor Pshonka (croped), undated
Ukraine -- Ukraine's Prosecutor General Viktor Pshonka (croped), undated

Київ – Генпрокурор України Віктор Пшонка заявив сьогодні, що має намір провести зміни у структурі Генпрокуратури. Він також пообіцяв завершити найбільш резонасні справи та не допустити втягування прокуратури в політичні ігри. Про це та інше ішлося на першій після його призначення прес-конференції у Києві.

Генпрокурор висловив занепокоєння тривожною тенденцією зниження рівня розкриття злочинів: з направленням справи до суду розслідується лише трохи більше половини від їх кількості – 56 %.

«За підсумками аналізу криміногенної ситуації не може не турбувати значна питома вага злочинів проти власності (61 %), незаконного обігу наркотичних засобів (12%), зростання рецидивної злочинності та злочинів, скоєних неповнолітніми, – заявив Пшонка.

Окремо генпрокурор зупинився на так званих «резонансних» справах. Він підкреслив, що під його керівництвом прокуратура працюватиме над ними із подвоєною енергією, і пообіцяв довести кожну з них до логічного завершення.

На Ющенка чекає аналіз крові, а Турчинова допитали не лише у справі Луценка

Віктор Пшонка не бачить нічого особливого в тому, щоб екс-президент України Віктор Ющенко повторно здав аналізи в рамках розслідування кримінальної справи щодо його отруєння.

«Слідство виконує слідчі дії, усуває суперечності. Що особливого в тому, щоб зробити повторні аналізи... вважаю, що тут чогось надзвичайного, особливого, нема», – сказав генпрокурор і наголосив, що сам потерпілий передусім має бути зацікавлений у встановленні істини і співпрацювати зі слідством.

Відповідаючи на запитання, чи справді у рамках розслідування кримінальної справи щодо Луценка вчора був викликаний на допит колишній перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов, Віктор Пшонка сказав: «Ні, він був викликаний по зовсім іншим обставинам».

Водночас, генпрокурор зауважив, що у рамках розслідування кримінальної справи щодо Луценка «є запитання по цій справі і до першого колишнього віце-прем’єра, і він повинен відповісти на ці запитання».

Разом з тим, Пшонка не уточнив, про які інші справи щодо Турчинова ідеться.

Сам Олександр Турчинов після допиту у Головному слідчому управлінні з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України заявив, що його допутували у зв’язку зі справою про розтрату державних коштів колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

«У дитинстві у футбол з Віктором Федоровичем ми не бігали», – Пшонка

Віктор Пшонка заявив, що не має жодних особистих стосунків з Президентом України Віктором Януковичем, окрім ділових. Так він прокоментував інформацію що з’явилася в окремих ЗМІ про те, що він начебто є кумом Януковича.

«Не знаю, хто видумав цю неправду про кумівство, я думаю був би реально задоволений, якби дійсно був кумом Віктора Федоровича… Ми з Віктором Федоровичем познайомилися в 1997 році, коли я перейшов в обласну прокуратуру (мається на увазі прокуратура Донецької області – Радіо Свобода), а він там працював губернатором, тобто нас пов’язують виключно ділові стосунки… Тому ніякого кумівства немає, ніякого хрещення мого сина не було і в дитинстві у футбол з Віктором Федоровичем ми не бігали», – сказав Віктор Пшонка.

Раніше новопризначений генпрокурор заявив, що, будучи членом команди Президента, він зможе об`єктивно працювати на посаді генпрокурора. «Я - член команди Президента. Президент - об`єктивна людина. Його девіз у житті – рівність усіх перед законом», – зазначив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG