Доступність посилання

ТОП новини

Чинне виборче законодавство – «істотний крок назад» – Ключковський


Закон «Про вибори Президента України» в редакції вересня минулого року і закон «Про місцеві вибори» цього року – це істотний крок назад у розвитку виборчого законодавства. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив народний депутат України Юрій Ключковський (НУНС). За його словами, такою ж є оцінка експертів Венеціанської комісії і Бюро демократичних інституцій прав людини Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ).

«Хаос, який був на цих місцевих виборах, був навіть більшим, ніж його планували, – твердить Юрій Ключковський. – Закон істотно недорегульовував процедури, а також відкривав широчезні можливості для зловживань, які не були порушенням закону формально. Тому про те, що буде далі, мені судити важко, оскільки центр ухвалення рішень все одно знаходиться поза парламентом і в парламенті лише спрацьовує машина голосування. Так, як це було, наприклад, при ухваленні цього закону «Про місцеві вибори», коли було більше тисячі поправок, з них практично всі були відхилені».

Ключковський виступає за те, щоб виборчий кодекс передбачав запровадження відкритих списків. Водночас чинна влада, на його думку, схиляється до повернення до змішаної системи виборів парламенту.

«Перехід до змішаної системи – теоретично абсолютно нормальний. Однак в наших умовах він не ліквідує проблему. Оскільки половину депутатів будуть обирати за закритими списками, а другу половину в одномандатних округах, де буде змагання великих грошових мішків. Хто більше купить виборців, той пройде до парламенту», – вважає народний депутат України Юрій Ключковський.
XS
SM
MD
LG