Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес CША судить конгресмена


Нью-Йорк – У Вашингтоні понеділок 15-го листопада знаковий день діяльності американських законодавців: судять конгресмена Чарльза Рангела, ще донедавна – голову вельми важливої Комісії у справах асигнувань Палати представників. Його звинувачують у низці порушень законів та етичних установ Конгресу.

Цей суд у Конгресі, звичайно, не є кримінальним процесом. Щодо Рангела, то тут можлива принаймні догана. Колеги-законодавці розслідували цю скандальну історію протягом двох років. Тепер, нарешті, дійшло до публічних слухань у Комісії стандартів поведінки офіційних осіб. У Палаті представників це є парламентським еквівалентом судового засідання.
Чарльз Рангел


80-річного Чарльза Рангела, колишнього нью-йоркського прокурора, щойно у черговий, 21-й раз переобраного до Конгресу від негритянського району Гарлем (місто Нью-Йорк), звинувачують у порушенні 13 етичних установ Палати представників. Він роками не платив податків за віллу у курортному районі Домініканської республіки, хоча мав зиск від своїх квартирантів, які орендували її. У своєму публічному щорічному фінансовому звіті (що є обов’язковим для кожного законодавця) він зручно оминув власні активи обсягом півмільйона доларів.

Користуючись своїм впливовим становищем, Рангел винаймав за майже символічну платню чотири помешкання у центрі Нью-Йорка. Але найбільш серйозним порушенням етичних норм вважають той факт, що Рангел чинив тиск на різні корпорації та фонди, примушуючи їх фінансувати нещодавно заснований Центр імені Рангела при Нью-Йоркському міському коледжі.

Рангел як частина проблеми Демократичної партії

Ненсі Пелосі
Рангел змушений був кілька місяців тому залишити посаду голови Комісії у справах асигнувань, але він вперто відкидає всі звинувачення і, під клацання фотоапаратів і спалахи бліців засудив сам факт засідання Комісії стандартів поведінки: «Це образливо для мене і для моєї родини, фактично для всієї нашої громади».

Але республіканці, які наслідком останніх виборів поклали край домінуванню демократів у Палаті представників, звинувачують не тільки і не стільки Чарльза Рангела, скільки Ненсі Пелосі, спікера Палати представників. Вони нагадують про її урочисту обіцянку 2006-го року, коли Демократична партія виборола більшість у Палаті представників. Пелосі запевняла тоді: «Ми зробимо цей Конгрес найчеснішим, найетичнішим і найвідкритішим за всю історію».

Слухання Комісії стандартів поведінки триватимуть принаймні тиждень. Якщо вирішать, що Рангел винний, то висновки передадуть Етичній комісії для проведення публічних слухань і для рекомендацій усьому складові Палати представників.

Одначе, Чарлі Рангел – не єдина проблема демократів. Після завершення слухань про його справу має наспіти ще одна справа. 29-го листопада Комісія стандартів поведінки почне слухання справи Максін Уотерс. Вона репрезентує у Палаті представників один з округів Каліфорнії. ЇЇ звинувачують у тому, що у вересні 2008-го року, коли почалася фінансова криза, пані Уотерс використала свій вплив, аби на федеральні кошти викупити акції одного каліфорнійського банку, заснованого афроамериканцями, при тому, що її чоловік був членом ради директорів того банку і вклав туди 300 тисяч доларів власних грошей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG