Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині голови ОДА та облради помінялися посадами


Валерій Голенко
Валерій Голенко

Луганськ – Чи зміниться ситуація на Луганщині із призначенням нового голови обласної адміністрації? На думку деяких оглядачів, суттєвих змін очікувати не варто. Днями в області відбулися кадрові зміни. Голова облдержадміністрації та голова облради помінялися посадами. Президент звільнив керівника ОДА Валерія Голенка і призначив на цю посаду Володимира Пристюка, який до цього керував облрадою. А вже через день, Валерій Голенко був обраний головою Луганської облради. Самі посадовці, використовуючи шахову термінологію, такі зміни називають рокіровкою і заявляють, що від перестановки доданків результат не зміниться.

Новий голова облдержадміністрації Володимир Пристюк у луганській політиці не нове обличчя. Починав з керівництва у комсомольських організаціях, був секретарем Луганської міськради, заступником голови облдержадміністрації та голови облради. Коли Янукович став Президентом, всі передрікали Володимиру Пристюку крісло голови адміністрації. Але цю посаду зайняв тодішній голова облради Валерій Голенко, якого знають, як палкого російськофіла.

Звільнений керівник ОДА без роботи не залишився

Володимир Пристюк
І ось через сім місяців Президент звільнив Валерія Голенка і призначив Володимира Пристюка, якого оглядачі називають людиною лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Вже через день Володимир Пристюк рекомендував обласним депутатам звільненого керівника ОДА призначити на посаду голови облради.

«Ми ділити нічого не будемо, тому що одна відповідальність. І все, що буде у нас вирішуватися на рівні обласної ради, на рівні облдержадміністрації – це буде наш спільний продукт. Прошу щиро: підтримайте кандидатуру», – сказав Володимир Пристюк.

Кандидатуру підтримали 110 зі 111 депутатів. Валерію Голенку до нового крісла не звикати. Головою облради він працював 4 роки.

«Ця рокіровка, якщо можна так назвати, пов’язана з тим, що у мене є великий досвід роботи в місцевому самоврядуванні. Мені ця робота, просто, більше до душі», – вважає Валерій Голенко.

Боротьба кланів чи ставка на сильнішого?

Однією із причин перестановки, на думку професора Києво-Могилянської академії Олексія Гараня, є невдоволення Президента проблемними виборами луганського міського голови. (Регіонал Сергій Кравченко ледве не програв вибори комуністу Спиридону Кілінкарову, який звинуватив Партію Регіонів у фальсифікаціях). Іншою причиною, зазначає Гарань є боротьба кланів у Луганську.

«Боротьба між групами Єфремова та Тихонова. Призначення нового голови ОДА може розцінюватися, як крок вперед для команди Єфремова», – каже Олексій Гарань.

Однак, існує й інша причина «рокіровки». Як стверджують джерела в обласній адміністрації, Валерій Голенко своє звільнення сприйняв з полегшенням. Невдовзі на область чекає новий виток приватизації. Йдеться, зокрема, про приватизацію вугільних підприємств Луганщини. А у таких питаннях Володимир Пристюк досвідченіший. Не в останню чергу саме його зусиллями росіяни отримали в управління обласне комунальне підприємство «Луганськвода».

Утім, наголошують оглядачі, зміна керівництва Луганщини ніяким чином не вплине на ситуацію в області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG