Доступність посилання

ТОП новини

За твори про Голодомор Шевченківську премію більше не дадуть


Київ – Президент України Віктор Янукович викреслив із Положення про Національну премію України імені Тараса Шевченка пункт, згідно з яким «Національна премія встановлюється для нагородження громадян за найвидатніші твори… у тому числі твори, які висвітлюють тему Голодомору 1932 — 1933 років в Україні». Про це повідомив Радіо Свобода прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Відповідний указ № 932/2010 «Питання Національної премії України імені Тараса Шевченка» від 04.10.2010 розміщено на сайті Президента

Раніше у грудні 2007 року Президент Віктор Ющенко розширив тематику для розгляду творів, висунутих на нагороду імені Тараса Шевченка, додавши до положення про Національну премію такий текст: «у тому числі твори, які висвітлюють тему Голодомору 1932-1933 років в Україні».

Очевидно, це виявилося серйозною проблемою для Віктора Януковича, який для скасування цього пункту навмисне видав свій указ, зазначають у Центрі досліджень визвольного руху.

Національна премія встановлюється для нагородження громадян за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства. Нагородження Національною премією провадиться Указом Президента України.

День пам’яті жертв Голодомору – без влади

27 листопада українці відзначатимуть День пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років.

«Українці не лише зберегли пам’ять про мільйони невинних жертв, не дали приховати злочини їхніх катів, але й застерегли світ перед можливістю повторення цього жаху, – зазначають у Центрі досліджень визвольного руху. – Сьогодні ми маємо захистити ці здобутки, не допустити реабілітації сталінізму та його злочинів. Українці в Україні та 32 країнах світу об’єднують зусилля на захист правди про наше минуле. Ми віримо: остаточне і безповоротне засудження злочинів тоталітарного режиму в Україні, і найбільшого з них — геноциду 1932—1933 років, — запорука нашого незалежного демократичного майбутнього».

Відтак громадян України закликають долучитися до акції «Голодомор-геноцид ’32-33. Пам’ятаємо!», яка пройде 27 листопада. Того дня відбудуться поминальні панахиди на центральних майданах міст та сіл України, презентації нових досліджень Голодомору, а також акція-дія «Запали свічку пам’яті».

Услід за Україною низка країн світу визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом. Натомість Президент України Віктор Янукович заперечує, що масове вбивство українців голодом у тридцятих роках було геноцидом.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG