Доступність посилання

ТОП новини

Російський мільярдер приїхав по українські мізки


Віктор Вексельберг
Віктор Вексельберг

Київ – Російський мільярдер Віктор Вексельберг сьогодні презентував в Україні проект «Сколково». Проект має на меті створення міста у Підмосков’ї, на зразок американської Силіконової долини, в якому буде сконцентровано дослідницькі та виробничі потужності у сфері інноваційних технологій. За словами Віктора Вексельберга, участю у проекті вже зацікавився профільний комітет Верховної Ради України.

Віктор Вексельберг, статки якого журнал «Форбс» оцінює у майже шість з половиною мільярдів доларів, має бізнесові інтереси в Україні, зокрема, у газовому секторі. Втім, в Україну Вексельберг прибув як президент фонду «Сколково». Про проект із такою ж назвою російський мільярдер говорив із українською пресою. Утім, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода, він не зміг пояснити чим «Сколково» може бути цікавим саме для України.

«Та жодних планів у «Сколково» на Україну не мають. На Україну такі ж плани, як і на весь світ. Ми живемо, сьогодні, у глобальному світі. Ми добре знаємо, що Україна має дуже непогану вищу школу, і вона має високий інтелектуальний потенціал. І вже відповідний комітет українського парламенту виходить на нас, щоб напрацювати певні види кооперації», – відзначив координатор проекту «Сколково».

Росіяни шукають рекрутів?

Олесь Доній
Водночас, член комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, народний депутат від НУНС Олесь Доній, вважає, що проект «Сколково» може бути цікавим і важливим, але лише для Росії. Він також сказав Радіо Свобода, що Росія передовсім зацікавлена в українських кадрах.

«Росія в першу чергу зацікавлена в ресурсах, трудових. Не лише середньої ланки, але й у джерелі перетікання «мізків». Ті залишки кваліфікованих кадрів які є в Україні, Росія зацікавлена до себе імпортувати, асимілювати і видавати я к свої. Тут проблем у них із висмоктуванням перспективних кадрів і асиміляцією у них нема. Інтерес Росії тут колосальний. Питання у тому, в чому інтерес України?» – запитує Доній.

Науковці побоюються фінансової афери

Тим часом, серед українських науковців дійсно виникла цікавість до «Сколково». Багато хто з кандидатів та докторів наук готові стати тими мізками, що перетікатимуть в Росію. Вони розглядають проект і як теоретичну можливості довести свої винаходи до стадій патентування та виробництва. Водночас, є певні побоювання, адже українські вченні схильні більше довіряти своїм колегам, ніж бізнесменам та чиновникам. А у російському науковому середовищі проект «Сколково» сприймають досить критично, зауважує завідувач лабораторією з питань науково-технічної політики Національної академії наук України, доктор економічних наук Олександр Попович.

«У нас є дуже великий інтерес до цього і дуже великі сумніви, тим більше, що наші колеги, які приїжджають з Москви висловлюють думки, що це просто, грандіозна фінансова афера і так ділі», – каже професор.

Проекту «Сколково» був ініційований президентом Росії Дмитром Медведєвим. Частково він фінансується з державного бюджету Росії. Протягом чотирьох років має бути виділено близько трьох мільярдів доларів. Утім, Віктор Вексельберг, заявив, що це лише незначна частина коштів потрібна на реалізацію проекту. Решта капіталу, інвестованого у «Сколково», буде приватною.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG