Доступність посилання

ТОП новини

Перша сесія новообраної Верховної Ради в Криму


Сімферополь, – Сьогодні в Сімферополі розпочинає роботу перша сесія новообраної Верховної Ради в Криму. Більшість місць – 80 зі 100 – у ній належить Партії регіонів. Інші політичні сили мають у кримському парламенті символічне представництво: по 5 депутатів – Компартія, «Союз» і Народний рух України, 3 – «Руська єдність» і 2 – «Сильна Україна». Головні інтриги цієї сесії – чи залишиться на своїй посаді нинішній кримський прем’єр Василь Джарти, і чи запропонують «регіонали» якісь посади іншим політичним силам півострова – залишалися актуальними до пізнього вечора понеділка.

Однак, судячи з усього, абсолютна більшість посад у Верховній Раді Криму усе ж відійдуть «регіоналам». Очевидно, спікером місцевого парламенту залишиться заступник голови кримської організації Партії регіонів Володимир Константинов. На крісла першого і другого віце-спікерів претендують його однопартійці Костянтин Бахарєв і Григорій Йоффе. Одну з ключових посад – голови бюджетної і фінансової комісії – віддадуть, очевидно донецькому «варягу», раднику Василя Джарти Віталію Нахлупіну.

І лише дві парламентські посади обіймуть не «регіонали». Комісію з питань депортованих громадян, схоже, очолить рухівець-меджлісівець Ремзі Ільясов, а комісію з питань молоді і культури – один з лідерів партії «Руська єдність» Сергій Цеков. Втім, представники Меджлісу і «Руської єдності» вже заявили, що не будуть «класичною опозицією» і підтримуватимуть «хороші» дії влади. Виглядає, що нішу опозиції залишили комуністам, «сильно-українцям» і «союзівцям», які посад не отримають.

Не буде у кримському парламенті і найбільш затятого опонента «донецьким» і «регіоналам» Леоніда Грача. Лідер кримських комуністів вирішив залишити собі мандат народного депутата України і поступився місцем у парламенті автономії житомирському бізнесмену Юрію Воробйову. Взагалі у Верховній Раді Криму «варягів» побільшало, правда, частина їх вже має кримську реєстрацію.

В кримському уряді теж чекають на зміни

Ця інтрига – чи піде, чи залишиться Василь Джарти зберігається, хоча є рішення кримської організації Партії регіонів про його висунення на посаду голови Ради міністрів АРК. Напередодні місцева преса активно пророкувала йому підвищення у Києві. Втім, відомо, що залишається майже вся «донецька» група, яку до кримського уряду привів Василь Джарти. Окрім одного з віце-прем’єрів Миколи Кирильчука, який покидає півострів «за сімейними обставинами».

Натомість, відомо, що на посаду міністра фінансів Василь Джарти запросив колишнього голову Одеської обласної ради Миколу Скорика. Ще одне ймовірне нове призначення, про яке говорять в кулуарах кримського парламенту – Республіканський комітет з фізичної культури і спорту АРК очолить Олена Плакида – дружина колишнього кримського прем’єра, нині – виконувача обов’язки постійного представника Президента України в Криму Віктора Плакиди.

Відомо, що частина нинішніх урядовців-«регіоналів» свої посади, напевно, збережуть. Підуть лише представники інших партій.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG