Доступність посилання

ТОП новини

Головою КМДА призначено Олександра Попова


Президент Віктор Янукович звільнив Леоніда Черновецького з посади голови Київської міської державної адміністрації. Відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави.

Іншим указом Президент призначив Олександра Попова головою КМДА.

Причини таких рішень у документах не зазначено.

Леонід Черновецький став головою КМДА після обрання його мером столиці на загальних виборах, а потім був переобраний і перезатверджений у травні 2008 року.

Олександра Попова було призначено першим заступником голови Київської міської державної адміністрації замість Анатолія Голубченка 15 червня. Раніше він очолював Міністерство з питань житлово-комунального господарства.

Олександр Попов, 1960 року народження, уродженець Кривого Рога (Дніпропетровська область). Закінчив Тюменський (Росія) інженерно-будівельний інститут за фахом «інженер-будівельник». У 2006-2007 роках очолював Міністерство з питань житлово-комунального господарства України. До того, як очолив МінЖКГ у 2010 році, Попов був депутатом Верховної Ради нинішнього скликання від Партії регіонів.

Легітимність новопризначеного голови КМДА під сумнівом?


Конституційний Суд України у 2003 році визначив, що «Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою».

7 вересня 2010 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», яким надала територіальній громаді міста Києва та Київської міської ради право ухвалювати рішення про утворення (неутворення) районних у місті рад.

Згідно із цим законом, виконавчим органом Київської міської ради є Київська міська державна адміністрація, яка паралельно виконує функції державної виконавчої влади, що є особливістю здійснення виконавчої влади у місті Києві.

Голова Київської міської державної адміністрації призначається Президентом України в порядку, передбаченому Конституцією та законами України, зазначено в законі.

Як зауважили в «Інституті міста», після цього ЗМІ розповсюдили думку, що зміни, які внесла Верховна Рада до згаданого закону, відкривають шлях для призначення головою КМДА представника Партії регіонів Олександра Попова.

Коментуючи цей закон, директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко заявляв, що перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Попов не може бути призначений головою КМДА, незважаючи на жодні зміни до Закону «Про столицю».

Як пояснив експерт, «закон не вніс нічого нового до законодавства, оскільки така норма вже зафіксована у статті 118 Конституції України. Щодо столиці, то має місце принципова відмінність. Конституційний Суд України 2003 року визначив, що «Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою», і це рішення має однакову силу з нормами Конституції».

Єдиний шлях для законного призначення іншої особи – це відокремлення КМДА від виконавчого органу Київради, які зараз об’єднані в один. Київ сьогодні – єдине місце в країні, де рада не має свого власного, незалежного від державного, виконавчого органу.

«Звичайно, наш Конституційний Суд може прийняти й прямо протилежне рішення до свого попереднього, як це вже бувало, але на сьогодні єдиний законний спосіб для Попова стати головою КМДА – це виграти вибори міського голови, які той-таки Конституційний Суд, доволі сумнівно, відтермінував до 2012 року», – заявляв експерт.

Сергій Соболєв: зняттям Черновецького влада позбавила Київ Магдебурзького права

Лідер опозиційного уряду, народний депутат України Сергій Соболєв (фракція БЮТ), вважає, що зняття з посади глави Київської міськдержадміністрації Леоніда Черновецького і призначення на його місце його заступника Олександра Попова означає, що проведення адміністративної реформи нікому не потрібне.

«Я думаю, що після того, як ніким не обрана особа стала фактично виконувати функції головного розпорядника фінансових ресурсів і потоків Києва ... після цього поняття «вибори» в Київраді стає нікому не цікавим. Я думаю, що тільки заради цього ця так звана реформа робилася», – зазначив Cергій Соболєв журналістам у вівторок у Києві.

Депутат наголосив, що така ситуація «є гарною ілюстрацією того, що нікому адміністративна реформа не потрібна, а це підміняється одним: як без виборів призначати своїх людей на посади».

За його словами, фактично нині Київ втратив місцеве самоврядування. «Київ втратив Магдебурзьке право, яке у цього міста було сторіччями», – заявив Соболєв.

Черновецький залишається міським головою і головою Київради

Леонід Черновецький залишається Київським міським головою та головою Київської міської ради після звільнення з посади голови КМДА.

Про це заявила журналістам радник Київського міського голови Марта Гримська.

На запитання, чи не буде Черновецький оскаржувати рішення про його звільнення з посади голови КМДА, Гримська відповіла: «Не буде. Він прийняв рішення, і ніяких оскаржень не буде».

Вона також не виключила, що Леонід Черновецький у подальшому почне вести засідання Київради.

Щодо подальших коментарів з цього питання вона порадила дочекатися його брифінгу, який запланований на четвер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG