Доступність посилання

ТОП новини

Ірландія може похитнути євро


Прага – Ірландська економічна криза загрожує похитнути євро. Про те, що робити з цією загрозою, сьогодні в Брюсселі радяться міністри фінансів країн Європейського Союзу. Щомісячна нарада відбувається саме в той час, як у керівництві Європейського Союзу заявили, що саме існування ЄС може опинитися під сумнівом, якщо Євросоюз не знайде способу вирішувати проблеми, пов’язані з тим, як ситуація в окремих країнах ставить під загрозу весь блок.

Не встигли влягтися хвилі після «грецького шторму», як стрілка європейського барометру знову почала вказувати на «бурю». Цього разу задмухали північні вітри.

Ірландія натякнула, що рятівного кола ЄС потребуватиме її банківська система, яка постраждала внаслідок світової фінансової кризи та від різкого падіння цін на нерухомість. І хоча поки що Ірландія може сама фінансувати свої борги, найменші ознаки фінансового нездоров’я інвестори оцінюють підвищенням ставок, а отже, роблять майбутні запозичення настільки дорогими, що країна не може їх собі дозволити.

У понеділок у відповідь на тиск з боку Європейського центрального банку щодо того, що Ірландія має вжити негайних заходів і позичити гроші, прем’єр-міністр Ірландії Браян Ковен наголосив: «Ірландія не подаватиме заявку на позику, бо ми маємо достатньо грошей до середини наступного року. Звичайно, що є багато занепокоєння всередині єврозони щодо ціни запозичень. Було б нормально обговорити ці питання з партнерами, як найкраще підтримати фінансову і банкову стабільність в єврозоні».

Чи порятує євро фонд стабільності?

Інвестори побоюються, що всередині наступного року Дублін вже не зможе фінансувати свій борг, тож шукатиме допомоги від інших країн ЄС. Ці очікування вже вплинули на зростання цін на запозичення інших фінансово слабких країн єврозони – Португалії та Іспанії.

Головний економіст лондонського Центру європейських реформ Саймон Тілфорд говорить, що звернення до євроклубу з проханням стабілізувати ірландську фінансову систему насправді рівнозначне проханню про допомогу фінансування бюджету.

«Зараз різниця між ірландською державою та ірландськими банками є дуже тонкою, – зазначає економіст. – Інвестори почали уникати державного боргу тому, що вони побоюються, що фінансова відповідальність банків ляже на плечі держави. В економіці надто багато боргів, приватних і державних, і є сумнів у тому, чи можуть темпи зростання економіки обслуговувати цей борг».

Порятунок Греції обійшовся ЄС у 110 мільярдів євро, більшість із яких гарантувала Німеччина. Очікується, що на вечірньому засіданні сьогодні міністри фінансів країн єврозони обговорять пропозицію Німеччини щодо створення постійного фонду фінансової стабільності. Проте експерти говорять, що такий фонд зможе витримати навалу кількох одночасних фінансових криз або кризи такої великої країни, як Іспанія.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG