Доступність посилання

ТОП новини

Оподаткування нездорової їжі як можливий засіб боротьби з ожирінням нації


Лондон – Британія має найбільший у Європі відсоток людей із надмірною вагою. Фахівці б’ють на сполох: якщо не вжити заходів уже тепер, на націю чекають величезні проблеми зі здоров’ям. Нині в країні серйозно обговорюється можливість запровадження спеціального податку на їжу, що вважається шкідливою.

Британські фахівці кажуть, що наслідки нинішнього нездорового харчування молодого покоління британців можуть бути катастрофічними для Британії. Якщо збережуться нинішні тенденції, то до 2020 року чверть усіх британських дітей матимуть клінічне ожиріння, а до 2050 року країні доведеться платити близько 50 мільярдів доларів на рік за лікування хвороб, пов’язаних із ожирінням. Зокрема, кількість серцевих захворювань на той час зросте на 20 відсотків, а захворювань на діабет типу 2, який розвивається, незважаючи на те, що організм виробляє нормальну кількість інсуліну, аж на 70 відсотків.

Фахівці кажуть, що британська молодь робить недостатньо фізичних вправ. Та головним чинником ожиріння є нездорове харчування, пристрасть до їжі з високим вмістом жиру та цукру. Британські діти масово вживають надмірну кількість чіпсів, снікерсів, кока-коли та інших подібних продуктів, що призводить до ожиріння, а відтак до погіршення стану здоров’я, пояснює провідний спеціаліст щодо харчування Пітер Копельман.

«Люди з надмірною вагою мають серйозні медичні проблеми: вони не можуть нормально ходити, – каже він. – Вони мають проблеми з диханням. Вони мають серцеві проблеми, коли їм лише за двадцять. Це – просто катастрофа. Якщо ми хочемо відвернути катастрофу, якщо хочемо, щоб наступне покоління було здоровим, йому важливо бути фізично активним. Але важливо й те, що вони їдять, що вони їдять уже сьогодні. І ми можемо вплинути на вибір їжі, можливо, запровадивши якийсь вид оподаткування нездорових харчів».

Спеціальне оподаткування нездорової їжі вже діє у Данії. Декому такий податок може здаватися радикальним, але його порівнюють із податками на тютюн та алкоголь, які також шкодять здоров’ю. Колись наміри обкладати ці продукти спеціальним податком сприймалися неоднозначно й викликали серйозний опір з боку їх виробників, але нині це нормальна практика в усьому світі. Тож нині британський уряд закликають перейти від порад щодо здорового харчування до більш прямої дії.

Дебати щодо ожиріння нації у Британії йдуть уже давно – щонайменше із 1960-х років. З того часу мало що змінилося. Ті, що підтримують запровадження податку, твердять, що, крім переваг для здоров’я людей, він також поповнить державну скарбницю і створить більший фонд для лікування хвороб, пов’язаних із ожирінням.

Податок призведе до серйозного спротиву

Проте немає сумнівів, що спроби запровадити податок у Британії викличуть величезну протидію. Про це свідчить, зокрема, досвід США, де пропозиція запровадити податок на напої з високим вмістом цукру викликала добре фінансовану опозицію з боку відповідної промисловості. Учасники компанії за подолання бідності також занепокоєні, що подібний податок найбільше ударив би по найбідніших британцях, які частіше за інших вживають нездорову їжу.

Але навіть якщо податок у Британії буде запроваджено, недавнє дослідження, оприлюднене у медичному журналі Lancet, засвідчило, що лише цього було б недостатньо для подолання проблеми. Дослідники рекомендують поєднати податок із запровадженням обмежень на рекламу нездорової їжі та попереджень про її шкідливість на етикетках та упаковці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG