Доступність посилання

ТОП новини

США: нові лідери Конгресу


Нью-Йорк – У Вашингтоні на цьому тижні відбуваються вибори нових лідерів Конгресу Сполучених Штатів, а також ознайомлення новообраних законодавців з правилами поведінки й парламентськими настановами.

Коли у січні збереться Конгрес 112-го скликання, то більшість Палати представників становитимуть депутати Республіканської партії. Вони фактично стануть правлячою партією. Демократи, які втратили на останніх виборах 60 місць, перетворяться на опозиційну меншину, тож Ненсі Пелосі, яка упродовж останніх чотирьох років була спікером Палати, поступиться місцем республіканському колезі.

Зауважимо, що спікер Палати представників є третьою за рангом особою у владній системі США, після президента й віце-президента. У січні цей високий титул перейде до Джона Бейнера, конгресмена від штату Огайо. Йому 59 років, до речі, 17 листопада в нього день народження.

Лідером республіканської більшості стане Ерік Кантор, 47-річний конгресмен від штату Вірджинія. Цікаво, що Ненсі Пелосі, 70-річний спікер Палати представників, хотіла б зберегти за собою лідерську позицію серед демократичної меншини, але в неї є серйозні опоненти. Це Стені Гойєр і Джеймс Клайбурн, які вважають пані Пелосі винною у приголомшливій поразці демократів на виборах.

Пелосі оповістила колег-демократів про намір балотуватися на посаду лідера демократичної меншини, розіславши їм свою заяву. Дізнавшись про її рішення, республіканці не приховували задоволення. Конгресмен Кен Спейн іронічно заявив: «Ознакою божевілля є повторення дії зі сподіванням на інший результат. Звичайно, якщо демократи у Палаті представників ладні пожертвувати ще більшою кількістю своїх членів 2012-го року заради слави Ненсі Пелосі, ми це лише вітаємо».

Конгресменів-новачків ознайомлюють з парламентським життям

Між тим, до Вашингтона з’їхалося понад 80 новообраних законодавців. Працювати вони почнуть у новому році, а нині у них семінари й засідання, на яких новачків ознайомлюють з правилами парламентського життя.

Стів Волмакс, республіканець від штату Арканзас, в інтерв’ю Національному громадському радіо каже, що для нього є найважливішим: «Фінансові звіти, правила етики й подорожей, прийняття подарунків і тому подібне. Адже нас усіх оточили представники зацікавлених кіл і, я гадаю, ми всі визнаємо потенційну небезпеку помилок на нашому шляху».

Волмакс мав на увазі лобістів, які поспішають завести знайомства з новими законодавцями. Але правила забороняють конгресменам приймати коштовні подарунки у вигляді квитків на бейсбол, обідів у розкішних ресторанах, подорожі у приватних літаках тощо. Такий подарунок вважається хабарем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG