Доступність посилання

ТОП новини

У Києві вшанували пам’ять репресованих нацистами чеських студентів


200 студентів Національного педагогічного університету імені Драгоманова пройшли ходою до чеського посольства і провели мітинг пам’яті в честь репресованих нацистами чеських студентів. Про це Радіо Свобода повідомив Микола Давидюк, голова студентського самоврядування Національного педагогічного університету імені Драгоманова.

Цього дня вшановують пам’ять чеських студентів, яких стратили нацисти у листопаді 1939 року. Напередодні студенти та викладачі вийшли в Празі на вулиці на протест проти німецької окупації. Нацисти розігнали демонстрацію, одного студента вбили. Після масового публічного похорону вбитого Яна Оплетала нацисти оточили гуртожитки й арештували понад 1200 студентів. Більшість відправили до концтаборів, а дев’ятьох 17 листопада стратили у в’язниці.

Через два роки у Лондоні на міжнародному зібранні учасників руху «Студенти проти фашизму» ухвалили рішення відзначати цей день як Міжнародний день студентів.

А у листопаді 1989 руху комуністичний режим тодішньої Чехословаччини жорстоко розігнав цього дня демонстрацію студентів, які вийшли на вулиці, щоб згадати своїх закатованих нацистами однолітків. І вже наступними днями на вулиці вийшла уся Прага та інші міста країни, щоб підтримати студентів. Почалася Оксамитова революція.
XS
SM
MD
LG