Доступність посилання

ТОП новини

В Україні зростає невдоволення владою Президента Януковича (європейська преса)


Лондон – Серед тем, що привертають увагу на шпальтах сьогоднішніх європейських видань, протести в Україні проти податкових реформ Президента Януковича та ностальгія за Радянським Союзом, яка все ще є в Україні.

Щоденник британських ділових кіл Financial Times пише сьогодні про протести проти українських податкових реформ. У статті київського кореспондента Романа Олеарчика повідомляється про багатотисячну демонстрацію біля Верховної Ради у Києві й протести в інших містах України проти нового податкового кодексу, який парламент має остаточно ухвалити цього тижня.«Чинна податкова система України, згідно зі Світовим банком, є третьою найгіршою у світі. Через її складність, високі ставки оподаткування, інституційну корупцію багато громадян воліють давати хабарі податківцям, позбавляючи державну скарбницю надзвичайно потрібних доходів. Фахівці кажуть, що реформа є життєво необхідною для виведення національної економіки з тіні. Учасники протестів, які скандували «Ганьба!» та «Геть паразитичну владу!», виступають проти нового кодексу, бо він збільшує податковий тягар на малий бізнес, хоча і з дуже низького рівня, а водночас знижує оподаткування великих підприємств». У статті також повідомляється, що протест був найбільшим в Україні за кілька років і є ознакою зростаючого незадоволення Президентом Януковичем, якого звинувачують у монополізації влади та відступі від демократичних завоювань, які Україна мала після Помаранчевої революції.

Польський щоденник Rzeczpospolita пише сьогодні про явище «радянська людина», яке все ще існує в Україні і Росії. Газета вирішила дослідити його після оприлюднення українським порталом Zaxid.Net даних соціологічного опитування, що засвідчило: 8 відсотків українців та 15 відсотків росіян і далі вважають себе «радянськими людьми». Видання цитує 50-річного мешканця Москви, який каже: «Не розумію, чому маю вважати Україну чи Грузію закордоном? Для мене ми все ще є одною країною – мені так більше подобається». Газета твердить, що причина явища лежить у ностальгії за часами, коли в СРСР кожного забезпечували роботою, освітою й медичною опікою, а також у невдоволенні людей нинішньою ситуацією. Щодо України у статті мовиться: «Сентименти щодо комуністичного минулого є більшими на сході України – там радянськими людьми себе вважає 12 відсотків, тоді як на заході лише 2 відсотки». Головний редактор київського видання «Народний депутат» Василь Зоря сказав газеті, що ці дані відображають лише прихильників комуністичної ідеології, тоді як радянської ментальності в Україні значно більше. Адже лише одне покоління українців не пам’ятає Радянського Союзу.Світлана Конончук із Українського незалежного центру політичних досліджень вважає ,що люди мають ностальгію не за самим СРСР, а за «радянським міфом». Вона каже: «Дивляться радянські фільми і концерти – і мріють про ті часи. Перш за все тому, що за 20 років Україна не створила свого власного міфу, не дала людям економічної і політичної опори. Якщо це зміниться, зміниться і спосіб мислення про СРСР». У статті також повідомляється, що в Україні, незважаючи на створення власної державної символіки, у багатьох містах і далі стоять пам’ятники Леніну, а багато вулиць все ще носять радянські назви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG