Доступність посилання

ТОП новини

«Схованку» комуністичної служби безпеки у Празі перетворили на музей


Прага – До найновіших музеїв чеської столиці належить вежа храму Святого Миколи в старій частині Праги. Кілька місяців тому після тривалої реконструкції тут відкрилась музейна експозиція, яка розповідає про часи, коли вежа служила агентам комуністичної служби безпеки – STB. Звідти агенти стежили за життям Праги, передусім – за іноземцями. Новий музей є складовою великої роботи, яку проводять чехи для розкриття маловідомих сторінок своєї історії.

Прагу часто називають містом веж, їх тут понад 500, та до найкрасивіших належить вежа найбільшого барокового храму Святого Миколи. Як і на багатьох інших архітектурних пам’ятках столиці, тут відбулись реставраційні роботи. Яким було здивування фахівців, коли під час реставрації на самій горі вежі виявили «секрет»: добре збережену криївку комуністичної служби безпеки.

Вежа храму продовж тривалого часу служила для ведення спостережень як за окремими громадянами, так і за установами. Звідси було добре видно, зокрема, посольства Сполучених Штатів Америки та тодішньої Німецької Федеративної Республіки, а також Японії й Великобританії.

Серед експонатів – відеокамера, вміщена в дамську торбинку

Після відкриття збереженого «тайника» празьке агентство «АВL», яке займається реставрацією веж, не вагалось ані хвилини: тут буде музей.

«Експозиція дуже цікава хоча б тому, що йдеться про автентичне приміщення, яке залишилось нам від працівників таємної поліції. Ми лише дещо відтворили. Експозицію ми створювали у співпраці з Музеєм Поліції Чехії. Тут є кілька цікавих оригінальних предметів, які допомагали агентам стежити за людьми в часи комунізму. До рідкісних предметів належить, наприклад, відеокамера, вміщена в дамську торбинку», – зауважує Зденєк Новак, працівник вежі-«тайника» комуністичної Служби безпеки Чехословаччини.

Із 70 «тайників», які тільки в Празі мала комуністична Служба безпеки, для відвідувачів поки що відкритий перший. Щоденно на вежу піднімається понад тисячу пражан та гостей міста.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG