Доступність посилання

ТОП новини

Жити краще вже сьогодні вдалося небагатьом – соцопитування


Київ – Більшість українців вважає, що економічна ситуація в Україні за останні вісім місяців погіршилася. Про це свідчать результати телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна із 15 по 18 листопада 2010 року. Тема опитування – «Відносини між Україною і ЄС».

Зокрема, 61,4% респондентів вважають, що економічна ситуація в Україні за останні вісім місяців погіршилась. З них варіант відповіді «точно погіршилась» обрали 35,8%, «скоріше погіршилась» – 25,6% респондентів. При цьому кожен п’ятий громадянин України (20,4%) висловив думку, що за останні вісім місяців ситуація в країні покращилась. З них 15,6% вибрали відповідь «скоріше покращилась», а 4,8% – «точно покращилась». Важко відповісти на це запитання 18,2% опитаних.

Майже половина українців (44,8%) вважає, що рівень корупції в Україні за останні вісім місяців не змінився. Майже третина громадян (31,2%) висловила думку, що рівень корупції в нашій країні за цей період збільшився, а кожен десятий опитаний (10,8%) вважає, що, навпаки, зменшився. Важко відповісти на це запитання 13,2% респондентів.

Соціологи також поцікавилися ставленням респондентів до місцевих виборів, що пройшли в Україні 31 жовтня.

Отож 58,4% респондентів вважають, що під час місцевих виборів відбулися порушення і фальсифікації. З них відповідь «точно так» на це запитання дали 36,2%, «швидше так» – 22,2% опитаних. Вважає, що порушень і фальсифікацій під час місцевих виборів не було, майже чверть респондентів (23,3%). З них 12,5% дали відповідь «швидше ні» на це питання, 10,8% – «точно ні». Важко відповісти 18,3% громадян України.

43,2% респондентів висловили думку, що місцеві вибори в Україні пройшли недемократично. З них відповідь «точно недемократично» обрали 28,0%, «швидше недемократично» – 15,2%. Вважають, що місцеві вибори, навпаки, пройшли демократично, 40,3% українців. З них відповідь «точно демократично» обрали 21,3%, «швидше демократично» – 19,0%. Важко відповісти на це запитання 16,5% опитаних.

Українці хочуть у Європу

Лише третина українців вважає відносини між Україною і Європейським союзом дружніми.

Зокрема, 33,7% назвали відносини між Європейським Союзом і Україною дружніми. З них кожен п’ятий (21,0%) назвав їх «скоріше дружніми», а 12,7% – «точно дружніми». Вважають, що ці відносини можна назвати недружніми, лише 12,8% українців. З них 9,0% обрали відповідь «швидше недружні», а 3,8% – «точно недружні». При цьому майже половина респондентів (45,3%) вважає відносини Україна – ЄС нейтральними, а 8,2% було важко відповісти на дане питання.

Очікують, що відносини Україна – ЄС у майбутньому поліпшуватимуться, 42,3% респондентів. Близько третини опитаних (33,9%) вважають, що відносини залишаться тими ж самими, а 14,3% респондентів висловили побоювання, що стосунки ЄС і України погіршуватимуться. Кожному десятому українцю (9,5%) важко було відповісти на це питання.

Більшість українців (76,3%) вважає доцільним рівнем зближення України і ЄС безвізове пересування громадян. Далі йде культурний взаємообмін (69,0%) і єдиний митний простір (51,6%). При цьому понад третина опитаних (35,1%) підтримує ідею спільної зовнішньої політики, майже чверть (23,7%) – ідею спільної валюти. Вважають, що доцільним рівнем зближення України з ЄС є спільне законодавство – 14,0%, спільна армія – 10,4%, спільні державні органи влади – 8,8% респондентів. Відповідь «інше» на це питання дали 0,4% громадян України, а 5,0% було важко відповісти на нього.

Переважна більшість українців (88,5%) позитивно ставиться до спрощення візового режиму між Україною і Європейським Союзом. З них відповідь «точно, позитивно» дали 76,7%, «швидше, позитивно» – 11,8% респондентів. Негативно ставляться до спрощення візового режиму між Україною і ЄС лише 4,5% опитаних.

Усього згідно з випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів віком старших від18 років в усіх обласних центрах України, містах Києві і Севастополі. Квотами були регіон мешкання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує ±3,2%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG