Доступність посилання

ТОП новини

У Лісабоні відкрився саміт НАТО


У Лісабоні відбулося офіційне відкриття дводенного саміту НАТО. В роботі саміту беруть участь глави держав і урядів 28 країн-учасниць оборонного союзу.

Генеральний секретар альянсу Андерс Фог Расмуссен, звертаючись до учасників саміту, заявив, зокрема, що «сьогодні і завтра ми ухвалимо рішення, які окреслять майбутнє нашого альянсу. Ці рішення підтвердять загальну прихильність всіх наших країн до свободи та безпеки наших громадян. Це зобов’язання є основою нашого альянсу».

«Союз НАТО, – продовжив шеф Північноатлантичного союзу, – є унікальним співтовариством держав, які є прибічниками загальних цінностей, демократії, свободи особистості, демократії і дотримання прав людини, пов’язаних узами солідарності, об’єднаних рішучістю стояти разом на сторожі загальної безпеки».

Президент США Барак Обама заявив після прибуття до Лісабона, що в союзників з’явилась серйозна можливість скоординувати дії, пов’язані з ситуацією в Афганістані.

«Ми розпочнемо новий етап нашої місії у Афганістані. Ми оголосимо, що передача відповідальності (за ситуацію у країні) керівництву Афганістану може розпочатися у 2011 році. Ми сподіваємося, що цей процес буде завершений до кінця 2014 року. Таким чином, афганські сили безпеки зможуть взяти на себе відповідальність на території всього Афганістану», – заявив американський лідер.

Барак Обама, нагадавши, що саме у Лісабоні європейці збирались, щоб ухвалити важливий документ, сказав, що «тепер ми прибули до Лісабона знову, щоб вдихнути нове життя в альянс НАТО для 21-го сторіччя й зміцнити партнерство між Сполученими Штатами та Європейським Союзом».

Серед головних цілей дводенного саміту – ухвалення нової стратегічної концепції альянсу, яка визначить розвиток НАТО на найближчі 10 років, створення системи ПРО і обговорення планів завершення бойових операцій НАТО в Афганістані до 2014 року.
XS
SM
MD
LG