Доступність посилання

ТОП новини

На місцевих виборах у Польщі перемагає провладна партія


Варшава – Місцеві вибори у Польщі виграє правляча партія: «Громадянська платформа». За неповними даними Державної виборчої комісії, вона здобула понад 30 відсотків голосів виборців. Таким чином партія прем’єр-міністра Дональда Туска посилює свої позиції і на рівні місцевої влади. Ïї представники посядуть крісла мерів великих міст, включно зі столицею.

Гарячий настрій польської виборчої кампанії, що супроводжувалася драматичними конфліктами між найбільшими партіями, не вплинув на перебіг самих виборів. Вони відбулися спокійно й без значних несподіванок.

Хоч остаточні результати виборів будуть оголошені щойно завтра або в середу, політики проурядової «Громадянської платформи» твердять, що вже сьогодні мають підстави до святкування перемоги, бо Державна виборча комісія оголосила результати з підрахунку 90 відсотків виборчих бюлетенів. Представники цієї проурядової партії обрані на посади мерів кількох найбільших міст Польщі.

За висловом голови польського парламенту Ґжеґожа Схетини, вишенькою на святковому торті для «Громадянської платформи» стала Варшава. Польську столицю вдруге очолила політик цієї партії Ганна Ґронкєвіч-Вальц. Таким чином, результати місцевих виборів ще більше зміцнили позицію польської партії влади, яку очолює прем’єр Дональд Туск.

На другій сходинці – опозиційна партія «Право і справедливість», котра у польських місцевих радах матиме понад 20 відсотків депутатів.

Явка менша від 50 відсотків не є проблемою – експерти

Коментуючи результати місцевих виборів, польські оглядачі звертають увагу на низьку явку виборців. Цього разу вона, як і 4 роки тому, не перевищила 50 відсотків. Проте, за словами експертів, вона й так на кілька відсотків вища, ніж на попередніх місцевих виборах.

Не надто активну участь поляків у місцевих виборах пояснює варшавський соціолог Йоанна Конєчна. За її спостереженнями, чимало поляків не бачать зв’язку між результатами місцевих виборів та щоденним життям. Серед причин низької явки Конєчна вказує на стабілізацію життєвого рівня пересічного польського громадянина. Мовляв, значна частина польських виборців не ставиться до виборів як до можливості «щось демонструвати, або ж із чимось боротися», тому на виборчі дільниці не поспішають.

Самі ж польські виборці причину низької явки на виборчих дільницях пояснюють складною процедурою голосування. Бо потрібно зорієнтуватися відразу в кількох виборчих списках й заповнити кілька довжелезних бюлетенів. В один день поляки обирали депутатів різних рівнів та голів населених пунктів.

«Більшість моїх друзів не голосували. А я мала голосувати вперше, тож мені було дуже цікаво і я прийшла на вибори, але цих паперів було так багато, що я навіть не всі заповнила», – зауважує студентка Евеліна Наленч.

Власне, складною процедурою голосування Державна виборча комісія пояснює різнобій у даних про кількість відданих голосів за депутатів різного рівня чи мерів міст.

Виправдовуючи цю діючу в Польщі систему виборів польські політики кажуть: «Хай і складна, та поки що нічого кращого демократія не придумала».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG