Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль готовий інвестувати в українську науку


Віктор Янукович та Шимон Перес, Київ, 24 листопада 2010 року
Віктор Янукович та Шимон Перес, Київ, 24 листопада 2010 року

Київ – Президент Ізраїлю Шимон Перес розпочав свій офіційний візит до України. 24 листопада він зустрівся з Президентом України Віктором Януковичем. Глави двох держав обговорили співпрацю в економічній та науковій сферах та домовилися про співробітництво в процесі підготовки до проведення Євро-2012 в Україні. Шимон Перес також запросив Віктора Януковича відвідати Ізраїль з офіційним візитом, щоб продовжити діалог.

До Ізраїлю без віз українці зможуть їздити вже з 9 лютого 2011 року. Про це напередодні візиту ізраїльського президента повідомили в українському МЗС. Там вважають, що після тривалого затишшя Україна та Ізраїль таки розпочали поглиблення співпраці.

Схожої думки і глави держав України та Ізраїлю. Під час своєї зустрічі Віктор Янукович та Шимон Перес обговорили перспективи українсько-ізраїльської економічної співпраці після скасування візових вимог. Україна також зацікавилася досвідом Ізраїлю у сфері організації безпеки. Цим досвідом, за словами Віктора Януковича, сподіваються скористатися у процесі підготовки до футбольного чемпіонату Євро-2012.

Президент України розповів і про домовленість щодо розробки десятирічної угоди про співпрацю з Ізраїлем у сфері науки. «Ми обговорили співпрацю в питаннях науки та новітніх технологій по всіх напрямах, від космічних технологій до технологій у сільському господарстві. Це також різні досягнення в екологічній сфері», – зазначає Віктор Янукович.

Майбутнє України в науці – президент Ізраїлю

На важливості наукового розвитку України наголошує і президент Ізраїлю. «Майбутнє економіки нині тісно пов’язане з майбутнім науки. В Україні понад 60 університетів, і саме вони найкращі об’єкти для капіталовкладень, оскільки це ваша надія на майбутнє», – додав Шимон Перес.

Він також позитивно відзначив налагодження відносин між Україною та Росією. «Один із наших поетів колись сказав, що хвилеріз – це така собі непримітна споруда. Так-от ми вважаємо, що Україна – це не хвилеріз, а міст, який поєднує кілька важливих політичних та економічних утворень. Те, що Україна нині має добрі відносини як із Росією, так і з Європою, – це значний позитив. Зараз саме завдяки Україні відбувається зближення Росії з Європою», – вважає Шимон Перес.

Ізраїль є вигідним партнером для України – Порошенко

Петро Порошенко
Колишній міністр закордонних справ Петро Порошенко у коментарі Радіо Свобода зазначив, що Шимон Перес нині належить до найавторитетніших політиків світу. Щодо українсько-ізраїльської співпраці, то тут, вважає колишній очільник зовнішньополітичного відомства, особливо цінним буде співробітництво у галузі інноваційних технологій.

Петро Порошенко також розповідає, що наразі між українською та ізраїльською сторонами триває переговорний процес щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі. «Ізраїль є надпотужним гравцем у регіоні, особливо коли мова йде про ключові товари українського експорту, починаючи від будівельних матеріалів і закінчуючи зерном. Тому я переконаний, що співпраця з таким партнером буде надзвичайно ефективною», – додав він.

Президент України Віктор Янукович вже висловив сподівання, що угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем сторони підпишуть наступного року.

Візит президента Ізраїлю Шимона Переса до України триватиме до 26 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG