Доступність посилання

ТОП новини

Чи подолані наслідки Голодомору? (Огляд преси)


Київ – «Чи подолані наслідки Голодомору?». У статті під таким заголовком газета «День» публікує думки читачів і експертів про те, як голод 30-их років вплинув на Україну. Наслідки Голодомору абсолютно різні, зазначає експерт. Якщо прямих жертв три з половиною мільйони, то різке зниження народжуваності дає ще близько мільйона осіб у масштабі України. Якщо взяти в розрізі наступного покоління, то можна збільшувати кількість жертв до нескінченності. Але це демографічні наслідки і, зазвичай, їх підраховують тільки у момент трагедії. А от наслідки психологічні, ментальні – це набагато складніше, наголошує експерт.

Уже стали очевидними три головні суперечності між особистими інтересами й політикою Президента Віктора Януковича, з одного боку, і стратегічними інтересами України й українського народу, з іншого. Уже очевидно, що Україні з Януковичем не по дорозі. У цьому цілком переконаний голова партії «Громадянська ініціатива» Анатолій Гриценко. Його висновки і аргументи передруковує «Газета по-українськи».

У цьому ж числі «День» у статті «Хто нищив і тепер нищить українські села?» досліджує причини вимирання українського села. Газета наголошує, що Україна завжди жила селом. Воно було основою української нації, берегло мову, культуру, традиції й звичаї. Умруть села – помре й Україна.

За обсягами споживання природного газу Україна – одна з найзатратніших країн світу, стверджує «Україна-Бізнес-Ревю». Скажімо, сусідня Польща з ненабагато меншим населенням і обсягом внутрішнього валового продукту втричі більшим, ніж в Україні, використала майже вп’ятеро менше газу. Тижневик пояснює, що великі обсяги споживання газу зумовлені насамперед високою енергоємністю української економіки, зорієнтованої ще за радянських часів на дешевий тоді природний газ. Відтак, журналісти наголошують на необхідності заощаджувати і розвивати власний видобуток сланцевого газу, який державі обійдеться значно дешевше.

Україна втрачає сотні людей і близько дев’ять мільярдів гривень щорічно через дорожньо-транспортні пригоди. Однак аварійність досі не визнана державною проблемою, яка загрожує безпеці України. Про те, чому так відбувається, йдеться в газеті «Голос України».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG