Доступність посилання

ТОП новини

Насильство в сім’ї: щороку в Україні помирає 1000 жінок


Київ – Сьогодні в Україні розпочинається щорічна національна акція «16 днів проти насильства». Вона є частиною Всесвітньої кампанії «Стоп насильству!», яка проводиться у більшості країн світу. За останніми даними, щороку в Україні внаслідок насильства помирає 1000 жінок. До прикладу, у Франції з цієї причини померло у 7 разів менше людей.

За 9 місяців поточного року в Україні зареєстровано понад 82 тисячі скарг на насильство в сім’ї. З них 74 тисячі заяв від жінок, і лише 8 000 – від чоловіків.

Нульова толерантність

Ці дані не розкривають реальної картини щодо насильства, вважає міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін. Справжня цифра кількості випадків насильства в українських сім’ях невідома поки що нікому, каже він.

«Статистика, яку ми маємо (будемо говорити об’єктивно!), поки що не відповідає дійсності. Ми лише почали з’ясовувати ситуацію. А причина в тому, що вся інформація прихована, вона не на поверхні. Я думаю, що через пару років, коли все вийде на поверхню, ми зможемо сказати не тільки точніші цифри, а й їхній розподіл за регіонами, за причинами», – зауважив міністр.

Зменшити кількість жертв домашнього насильства можна завдяки впровадженню так званого принципу «нульової толерантності», наголошують експерти. Це означає, що суспільство має бути повністю нетерпимим до насильства, а жертви кривдників не мають боятися або соромитися говорити про випадки жорстокості і скаржитися до міліції.

Штраф чи громадські роботи?

Якщо жінка і зважується звернутись до міліції, то далеко не завжди таку її скаргу приймають, наголошує Мар’яна Євсюкова, директор юридичного департаменту правозахисного центру «Ла Страда». Адже українські правоохоронці часто не реагують на випадки домашнього насильства, називаючи їх «приватними сімейними справами».

Окрім того, за словами Євсюкової, українське законодавство визначає неналежне покарання за жорстоке поводження в сім’ї.

«Штрафи, які найчастіше застосовують за насильство в сім’ї, проблеми не вирішують. За нашими даними, штрафи сплачуються за кошти або сімейного бюджету (що, знову ж таки, впливає на жертву), або за кошти жертви, коли насильник не працює. Треба запроваджувати громадські роботи за таке порушення. Бо якщо суддя призначає громадські роботи, то людині стає якось соромно за свою поведінку. Бо побачать, що стоїть із лопатою, працює, відпрацьовує якийсь проступок», – пояснює Євсюкова.

За словами представників Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, вони вже підготували зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. У новому законопроекті штраф за вчинення насильства в сім’ї пропонують замінити громадськими роботами або ж затриманням терміном до 1 місяця.

Експерти зазначають, що проблема насильства над жінками існує в усіх країнах світу, вона не обмежується рамками певної економічної чи політичної системи. І боротися з нею потрібно комплексно. Міжнародні фахівці радять Україні розширювати мережу притулків, проводити освітні та інформаційні компанії, а головне – здійснювати постійний моніторинг випадків жорстокості в сім’ї.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG