Доступність посилання

ТОП новини

Забути минуле і дбати про майбутнє радить українцям президент Ізраїлю


Президент Ізраілю Шимон Перес відвідав меморіальний комплекс «Бабин Яр», Київ, 25 листопада 2010 року
Президент Ізраілю Шимон Перес відвідав меморіальний комплекс «Бабин Яр», Київ, 25 листопада 2010 року

Київ – Забути минуле та інвестувати в науку й освіту радить українцям президент Ізраїлю Шимон Перес, який цими днями перебуває в Україні з офіційним візитом. Шимон Перес виступив із лекцією про політичні та економічні виклики в епоху глобалізації. За словами президента Ізраїлю, вже незабаром уряди провідних країн втрачатимуть вплив на події у світі, а на їхнє місце прийдуть ті особи й структури, які займатимуться розвитком новітніх технологій.

Серед слухачів, які відвідали лекцію ізраїльського президента, українські політики, бізнесмени й представники неурядових організацій.

Після короткого вступу про історію Ізраїлю та його зв’язок із Україною, Шимон Перес майже весь свій виступ присвятив тому, як важливо країнам сучасного світу розвивати сферу науки. «Наука сама по собі нейтральна. Вона не здатна вирішити, використовувати розщеплення атомного ядра для створення бомби чи для вироблення енергії. Наукою, як відомо, керує людина», – наголошує він.

На думку Шимона Переса, вже незабаром вирішення глобальних питань економічної сфери вийде за межі впливу урядових структур. Урядам президент Ізраїлю радить зосередитися на розвиткові освіти.

«Якби якісь економісти запитали мене, де вони можуть отримати для себе добрий урок, я б порадив їм звернутися до дослідницьких центрів, а не на біржу. На біржах не знають, як усе виглядатиме завтра, – зате у лабораторіях знають. Загалом, у недалекому майбутньому останнє слово буде за окремими особами, неурядовими організаціями та глобальними об’єднаннями», – вважає президент Ізраїлю.

Людство повинно безупинно вчитися – Перес

Шимон Перес також висловив припущення, що поступові України заважає складна історія. «Моя перша порада собі, якби я був українцем, була б забути минуле. Історія вже абсолютно несуттєва. Минуле має лишатися тільки в духовних надбаннях та здобутках культури. Все інше не має значення. Все, що ми знаємо, стає застарілим у дуже короткий термін. І якщо ви хочете бути частиною сучасного світу, ви повинні безупинно вчитися. Коли ви втрачаєте цікавість до світу, до того, щоб знати більше від своїх батьків, ви стаєте частиною минулого, а минуле вже мертве», – зазначає він.

«Якби я був українцем, я б зосередився на усвідомленні того, що майбутнє в моїх руках», – додав Шимон Перес.

Офіційний візит президента Ізраїлю до України має завершиться 26 листопада у Дніпропетровську.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG