Доступність посилання

ТОП новини

Крим хоче інвестицій. Чи допоможе цьому Міжнародний Чорноморський економічний форум?


Сімферополь – Сьогодні в Ялті відкривається представницький Міжнародний Чорноморський економічний форум. У ньому беруть участь майже три сотні представників владних, ділових та експертних кіл із цілої низки країн Європи та Азії. Форум проходить під патронатом Президента України Віктора Януковича і за ініціативою нового кримського уряду.

Представники кримського уряду стверджують, що автономія стає стратегічним регіоном для інвесторів і в найближчі роки урядовці збираються залучити на півострів близько$13 мільярдів потенційних інвестицій. Для цього Рада міністрів підготувала 70 перспективних проектів, які і презентують на Чорноморському економічному форумі сьогодні і завтра.

За словами першого віце-прем’єра кримського уряду Павла Бурлакова, серед ключових інвестиційних пропозицій – проекти будівництва великих оздоровниць світового рівня, які б працювали весь рік, спорудження яхтових марин, аеропортів у Сімферополі і Керчі, морських портів, великих транспортних розв’язок і магістралей, будівництво вітряних електростанцій, проекти в секторі АПК, зокрема, вирощування зернових і технічних культур, відновлення зрошувальних систем тощо.

Інвестицій все ще дуже мало

На форум прибули урядові делегації з Грузії, Туреччини, Болгарії, Азербайджану та Вірменії. Приїхали також керівники місій ООН та Євросоюзу в Україні і ціла низка впливових бізнесменів. Зокрема, українські і російські мільярдери Володимир Дмитрієв, Олександр Ярославський, Костянтин Григоришин та Олег Бахматюк. В інтерв’ю Радіо Свобода Павло Бурлаков сказав, що форум має засвідчити виняткову привабливість Криму серед інвесторів.

Хоча сьогодні за рівнем іноземних інвестицій автономія входить у першу десятку серед регіонів України, насправді їх небагато. За перші три квартали нинішнього року іноземні інвестори вклали в економіку Криму менше 800 тисяч американських доларів. Причому, прямі інвестиції ледь перевищили 60 тисяч. Третина всіх коштів – це надходження з Росії. Інші найбільші інвестиційні потоки – з Німеччини, Кіпру, Віргінських островів, Великобританії, США, Узбекистану і Білорусі.

Але перспективи, переконаний перший віце-прем’єр кримського уряду Павло Бурлаков, – набагато кращі. До речі, саме він відкриватиме сьогодні цей захід. Ініціатор проведення Міжнародного Чорноморського економічного форуму прем’єр-міністр автономії Василь Джарти перебуває у ці дні на лікуванні в Німеччині.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG