Доступність посилання

ТОП новини

Комуністка Гінзбург знайшла «позитив» у Голодоморі


Художник Петро Савчин. Голодомор, 1933
Художник Петро Савчин. Голодомор, 1933
Львів – Комуністка Ольга Гінзбург, голова Державного комітету архівів України, заявила, що Голод в Україні у 30-ті роки не був інспірований владою проти української нації. «Із тисяч документів, що лежать у кожній сільській раді в архівах, чи по кожному якомусь іншому місту є дуже багато позитивного. Витягнути той один документ, що є негативним і світити ним, не є правильно – політично і ідеологічно», – сказала Ольга Гінзбург.

Якщо б це говорила просто комуністка, можна не дивуватись, але ця людина очолює усі архіви у державі!..А там зберігаються десятки тисяч документів, які підтверджують, що Голодомор був зумисно організованою акцією, скерованою на винищення українського селянина-землевласника, господаря своєї землі. Маса документів ще не опубліковані, але тисячі побачили світ і витягнуті зі спецсховищ під грифом «Таємно».

Якби голова Держкомархіву бодай цікавилась, що раніше видали її підлеглі, то, можливо б, по-іншому оцінила Великий Голод в Україні. Але що позитивного в архівних документах про Голодомор побачила комуністка Гінзбург? Смерть мільйонів українців: дітей, стареньких чи молодих повних життя людей? Катування, знущання, грабунки, біль, канібалізм?.. Чи викорінення з українських сіл селянина-господарника?

Тільки Львівський обласний архів оприлюднив два збірники матеріалів галицької преси, інформаційні та аналітичні записки польської поліції, спогади очевидців і жертв злочину. Польський інститут Національної пам’яті видав польською та англійською мовами книжку про Голод в Україні на основі своїх матеріалів. Опубліковані тисячі розповідей свідків тих жахливий подій на восьми тисячах сторінок... Невже ще сьогодні можуть бути сумніви, що Голод в Україні у 1932-1933 роках цілеспрямовано організований радянською владою у Москві?

Однак цими днями в Україні та світі люди дають гідну відповідь ставленню діючої влади до жертв голодомору. Молодь і численні громадські організації проводять, як ніколи, численні заходи зі вшанування невинно убієнних. А молодіжні організації у Львові, Тернополі та Івано-Франківську закликали людей приєднатись до їхньої ініціативи – голодувати 33 години.

Запалити свічечку і помолитись, просто пам’ятати – це те, що нас просять душі цих мільйонів невинних людей, які померли у стражданнях і болю, які дивляться на нас з небес…
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG