Доступність посилання

ТОП новини

Польські політики бояться жінок?


Варшава – Правова ініціатива польського «Конгресу жінок» поділила польських політиків. Депутати з правого крила польського парламенту не хочуть законодавчо гарантувати жінкам частини місць у партійних списках під час виборів. Ініціаторки законопроекту кажуть, що чоловіки-політики бояться конкуренції жінок.

Законопроект, який мав би гарантувати жінкам 50 відсотків місць у партійних виборчих списках написали діячки «Конгресу жінок». Аби проект потрапив на розгляд до парламенту, жінки зібрали 120 тисяч підписів на його підтримку. Жіноча ініціатива була вельми неоднозначно сприйнята в польському парламенті, де переважають чоловіки. Аби ретельно проаналізувати цей законопроект, депутати передали його на розгляд до надзвичайної комісії. Комісія розглядала законопроект вісім місяців і щойно тепер запропонувала його компромісний варіант.

Згідно з пропозиціями парламентської комісії, жінкам можуть гарантувати не 50, а 35 відсотків місць у виборчих списках. Та навіть на такий компромісний варіант польські праві політики не погоджуються. Вони вважають, що в політиці найважливіша компетентність, а вона від статі не залежить.

За словами Анджея Дери, депутата від партії «Право і справедливість», закон про паритети створює небезпечний прецедент. Мовляв, услід за жінками паритетів у політиці домагатимуться ті, «хто мають інакший колір шкіри, або інакшу сексуальну орієнтацію». Крім того, вважає Дера, в разі ухвалення закону, у виборчі списки потраплятимуть не ті жінки, які цього прагнуть, а дружини й доньки впливових політиків.

Ініціаторки законопроекту незадоволені «компромісом»

Натомість ініціаторки законопроекту критично оцінюють процес розгляду їхньої ініціативи в парламенті. Вони наголошують на тому, що законопроект «Конгресу жінок» – це одна з небагатьох громадянських правових ініціатив, якій вдалося потрапити на розгляд у Сейм. Мовляв, депутати не могли проігнорувати широкої суспільної підтримки для цього законопроекту.

Оцінюючи компромісне рішення польських парламентарів, діячка «Конгресу жінок» Тереза Олещук зауважила: «Це вже не паритетний закон, а закон про квоти, у парламенті вже не йдеться про рівний доступ та рівні шанси, натомість тривають торги щодо відсотка жінок у виборчих списках. Те, що сталося, оцінюю як етап у реалізації постулату про рівний доступ чоловіків та жінок до публічного й політичного життя».

Причини лише часткового успіху законодавчої ініціативи Тереза Олещук пояснює неготовністю чоловіків-політиків до суперництва з політиками-жінками. За її словами, чоловіки, які домінують у польській політиці, просто бояться.

«Бояться, що втратять звичні привілеї, які їм гарантує недосконале право. Крім того вони бояться конкуренції жінок, про це навіть не треба дискутувати, бо про це говорять світові, європейські дослідження. Жінки значно компетентніші, вони краще підготовані до виконання публічних функцій, вони більш освічені, ерудовані, сумлінні й працьовиті, а також вони вміють успішно поєднувати різні обов’язки».

Розглянутий у першому читанні законопроект про паритети польські депутати відправили на доопрацювання. Свої поправки внесли політики лівих партій . Зокрема вони пропонували, аби гарантувати місця жінкам у перших п’ятірках партійних виборчих списків. Утім, як і передбачали парламентські оглядачі, в парламентській комісії ці застереження відхилили. Ймовірно вже наступного тижня у Сеймі голосуватимуть за ухвалення закону про 35-відсоткову квоту для жінок у партійних виборчих списках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG