Доступність посилання

ТОП новини

Чехія розгляне прохання Богдана Данилишина про притулок


Київ – Колишній міністр економіки Богдан Данилишин просить Чехію надати йому політичний притулок. Цю інформацію підтвердив одній із українських газет міністр закордонних справ, віце-прем’єр-міністр Чехії Карел Шварценберґ, який прибув 29 листопада у Київ із офіційним візитом.

«Українська сторона вже надала нам всі матеріали щодо його екстрадиції, але це досить тривалий процес. Тим часом, Богдан Данилишин попросив надати йому політичний притулок, і це питання буде розглядатися в рамках закону», – повідомив міністр.

При цьому Шварценберґ зауважив, що це питання перебуває не в компетенції МЗС, і утримався від власних прогнозів щодо цієї справи.

Питання повернення колишнього міністра економіки Богдана Данилишина в Україну для відповідних слідчих дій по кримінальній справі лежить у площині взаємовідносин між правоохоронними органами України і Чехії. Тому на нинішніх переговорах у Києві міністри закордонних справ двох держав цього питання не обговорювали. Про це заявив глава МЗС України Костянтин Грищенко на спільному з чеським колегою брифінгу.

«Генеральною прокуратурою України було відправлене подання до чеських колег щодо екстрадиції до України пана Данилишина. Це відповідно до кримінальної справи, що базується на фактах порушення законодавства України, корупційних діях. І місцем, де дане питання має розглядатись, є український суд», – наголосив Грищенко.

За словами міністра, в Україні розпочато боротьбу з корупцією, при цьому дії правоохоронців стосуються не лише представників колишньої влади, а і чиновників, які працюють у владних інституціях нині. «Будь-хто має дотримуватись закону і розуміти, що відповідальність за його порушення наступить неминуче», – наголосив Грищенко.

БЮТ: справа Данилишина – політична

Між тим, у Блоці Юлії Тимошенко називають справу проти Данилишина політичною.
Так, нардеп від БЮТ Сергій Власенко в інтерв`ю Радіо «Свобода» зазначив, у разі необхідності, чеській стороні будуть надані докази політичності цієї справи.
«Кожен депутат від БЮТ, кожен член партії «Батьківщина» буде готовий надати всю ту інформацію, яка в нього є, щоб підтвердити, що ця справа носить політичний характер», - заявив Власенко.
«За такі самі дії чиновники уряду Януковича-Азарова зараз отримують подяки. Вони всіляко піарять так званий аудит, який на тих самих умовах залучений в Україну. За такі самі дії Богдана Данилишина роблять спробу кинути до в`язниці», - сказав БЮТівець.
У свою чергу, представники чинної влади звинувачення опозиції відкидають.
«Якби він (Данилишин) вважав, що він не має відношення до тих чи інших махінацій, він би з`явився і дав свідчення щодо тих чи інших питань», - сказав депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

У середині серпня Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом завдання екс-міністром економіки збитків державі на 4,5 мільйона гривень. Після цього Данилишина оголосили в міжнародний розшук. Його було затримано 21 жовтня у Празі.

Наприкінці жовтня Генеральна прокуратура почала процедуру екстрадиції екс-міністра, затриманого Інтерполом у Чехії, в Україну.

Данилишин обіймав посаду міністра економіки із грудня 2007 року по березень 2010 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG