Доступність посилання

ТОП новини

Молдовські вибори знову не дали чіткого результату


Прага – Майже повний підрахунок голосів після недільних парламентських виборів у Молдові свідчать, що перемогу знову отримав проєвропейський правлячий альянс. Однак цій політичній силі не вистачає кількох голосів для того, щоб обрати президента країни і припинити патову політичну ситуацію, в якій країна перебуває вже другий рік.

Парламентські вибори в Молдові відбуваються вже втретє, і втретє вони не дають чіткого результату для того, щоб одна політична сила могла сформувати достатню більшість для обрання президента країни. Після підрахунку понад 95% голосів з'ясувалося, що Альянсу за європейську інтеграцію – прозахідній правоцентристській коаліції – бракуватиме кількох голосів для 61 мандату, яким обирається президент країни. Комуністична партія залишається політичним лідером країни з понад 40% голосів, але і їй не вдається об’єднати навколо себе більшість депутатів.

Голова Центральної виборчої комісії Юріє Чокан на прес-конференції в Кишиневі повідомив такі попередні результати: Компартія отримала 44 місця, ліберально-демократична – 31, демократична – 15, ліберальна – 11 місць. «Співвідношення може змінитися після підрахунку голосів тих, хто голосував за кордоном», – зауважив голова ЦВК.

До Альянсу входять чотири партії: ліберально-демократична нинішнього прем’єр-міністра Влада Філата, що посіла друге місце з 28% голосів, демократична з 13%, ліберальна з майже 9%, і Альянс «Наша Молдова», який, щоправда, не подолав 5% бар’єр для проходження в парламент. Незважаючи на це, сумарно коаліція набрала на кілька голосів більше, ніж під час минулих позачергових виборів у липні минулого року.

Скоріш за все, Альянсу не вистачить 1-2 голосів – аналітики

Теоретично, ще існує шанс, що підрахунок голосів закордонних виборців може принести необхідні чотири місця для Альянсу, проте аналітики вважають, що, скоріш за все, Альянсу за європейську інтеграцію не вистачить одного чи двох голосів для здобуття контролю над парламентом.

Комуністи, після того, як вони втратили контроль над парламентом і позбавилися президентського крісла, вибрали тактику бойкотування парламенту. Напередодні виборів комуністи обіцяли отримати 65% голосів, і натякнули, що у випадку, коли вони їх не отримують, будуть оскаржувати результати виборів.

На виборах були присутні понад 300 спостерігачів від Організації з безпеки і співпраці в Європі та інших міжнародних організацій. На їхню думку, вибори відбувалися згідно з міжнародними стандартами.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG