Доступність посилання

ТОП новини

Уроки польського патріотизму під гарматні постріли


Варшава – У Польщі популярною формою патріотичного виховання стало театралізоване відновлення історичних подій. Цими днями на вулицях багатьох польських міст розгорталися барвисті баталії, що відтворювали перебіг повстання проти царської Росії, що розпочалося 29 листопада 1830 року. З віддаленої у часі історичної події полякам вдалося зробити переконливий урок патріотичного виховання для молоді.

Випадкові перехожі, які холодного листопадового вечора опинилися в центрі Варшави, здригалися від переляку. На кількох вулицях польської столиці лунали постріли, гарматні вибухи. Через гучну стрілянину повмикалися автомобільні сирени. Одягнені у військову форму початку 19-го сторіччя молоді люди вигукували патріотичні гасла. Під старовинним арсеналом зброї вони рушили в атаку на «москалів», де вкотре відбулася історична битва за вільну Польщу.

У такий незвичний спосіб учасники клубів історичних реконструкцій відзначили 180-річчя Листопадового повстання. 180 років тому поневолені Росією поляки намагалися визволити свою країну. Хоч повстання, що розпочалося у Варшаві, завершилося поразкою, поляки вважають його однією з найгероїчніших сторінок своєї історії.

Реконструкції вчать національної самоповаги

Польська держава охоче підтримує різноманітні заходи, присвячені таким подіям, як Листопадове повстання. Мовляв, через вшанування героїчних історичних подій виховується патріотизм. Директор варшавського «Музею польського війська» Януш Цісек зазначає, що участь молоді у відновленні історичних подій – це дієвий спосіб формування історичної свідомості.

«На мою думку, низка сучасних ініціатив сприяє доброму навчанню історії, – каже він. – Одна з них – рух любителів історичних реконструкцій. Скажімо, у так звану Ніч музеїв, чи в День незалежності молода людина може потримати в руках зброю з минулих століть. Таким чином школяр зацікавлюється історією. Крім того через участь у реконструкціях він проймається симпатією до героїв, які жили в минулих століттях. Це будує позитивний образ польської історії. Молодий поляк усвідомлює, що він – це ланка в естафеті поколінь».

Самі ж учасники реконструкцій наголошують, що участь у майже справжній битві вимагає не тільки фізичної підготовки, а й неабияких знань з історії. Варшавський старшокласник Конрад розповів, що готуючись до участі у відновленні Листопадового повстання, він прочитав багато книг про тогочасні події. «Коли я вирішив, що візьму участь у цьогорічному відзначенні Листопадового повстання, то обклався книжками. Я прочитав стільки, що, здається, міг би взяти участь в олімпіаді з історії 19 сторіччя. Я дуже пишаюся тим, що одягнув цей мундир, який на мені. Це просто фантастично!» – зауважив старшокласник.

Як наголошує директор Музею польського війська Януш Цісек, плекання пам’яті про історію виховує у поляків почуття самоповаги. Він вважає, що міцна історична свідомість допомагає їм у контактах із країнами об’єднаної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG