Доступність посилання

ТОП новини

В Європі пропонують «формулу трикутника» для України


Успіх євроінтеграційних намірів України залежить від проведення демократичних реформ, підписання угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС та лібералізації візового режиму. Про це заявив голова Альянсу лібералів та демократів за Європу в Європарламенті, голова партії Фламандських лібералів та демократів, колишній прем’єр-міністр Бельгії Ґі Фергофстадт, виступаючи на засіданні дипломатичного клубу в Києві.

Ґі Фергофстадт заявив, що «майбутнє євроінтеграції України закладене у «формулі трикутника». «Зона вільної торгівлі, лібералізація візового режиму, а також політичні та демократичні реформи – це три ключові елементи для української євроінтеграції. В будь-якому разі, майбутнє України – в Євросоюзі», – наголосив він.

Екс-прем’єр Бельгії також додав, що підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС є, «з одного боку, одним із найкращих способів зробити крок назустріч одне одному, а з іншого – наблизити євроінтеграцію України».

Відповідаючи на запитання присутніх, чи може Зона вільної торгівлі стати європейською альтернативою Митному союзу з Росією, Білоруссю та Казахстану, Ґі Фергофстадт висловив переконання, що Зона вільної торгівлі – «найважливіший з усіх подібних проектів, і Україна як частина Європи повинна до нього приєднатися».

«Так, треба вирішити багато проблем, треба проводити реформи, створювати умови для чесної конкуренції. Я не можу критикувати інші проекти, проте, на мою думку, ми в ЄС досі не використовуємо на повну той економічний потенціал, який маємо. Ми на низькому рівні імпорту та експорту, і нам треба вирішувати цю проблему за рахунок Угоди про зону вільної торгівлі», – додав він.

Напередодні під час візиту до Москви Президент України Віктор Янукович заявив про можливість про можливість вступу України до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану.

Також між Україною та Євросоюзом триває переговорний процес щодо підписання Угоди про Зону вільної торгівлі, що мало б стати частиною ширшої Угода про асоціацію України і ЄС. У Європейському Союзі при цьому вже давали знати, що участь Києва в економічних об’єднаннях на кшталт згаданого Митного союзу була б несумісна зі створенням такої зони.
XS
SM
MD
LG